Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely szerint Indiában már 2018-ban elérhette a csúcspontját a szénfelhasználás. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik legnagyobb gazdaságában tartósan lejtmenetbe kapcsolhat a rendkívül szennyező nyersanyag felhasználása.

A vártnál korábban érhette el a tetőpontját India szénfelhasználása. A brit Ember nevű energetikai csoport kutatása szerint ugyanis már 2018-ban csúcsra futhatott India szénfelhasználása az energiatermelésben, vagyis elkezdődhetett a tartós csökkenés – írja a Mining.com.

A legszennyezőbb fosszilis energiaforrásnak számító szén részesedése az indiai energiamixben már a második egymást követő évben zsugorodott 2020-ban– derül ki a jelentésből.

A háttérben India gazdaságának 2019-es lassulása, illetve a koronavírus-járvány tavalyi gazdasági hatásai állnak.

India tartósan elkezdhetett eltávolodni a széntőlForrás: NurPhoto/Sushavan Nandy/NurPhoto/Sushavan Nandy

Reális esély van tehát arra, hogy az indiai szénfelhasználás tartós csökkenésnek indult, és már soha nem fogja elérni a 2018-as szintet, különösen akkor, ha az indiai kormány igyekszik megfelelni a saját energiapolitikai céljainak, és nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló forrásokra – mondta Aditya Lolla, az Ember vezető elemzője.

Az indiai vezetés tervei szerint az ország 2022-re 175 gigawattnyi megújuló energiakapacitást érne el, amit 2030-ra 450 gigawattra növelne. Ez pedig elég lenne az ország áramigényének évi 5 százalékos mértékű növekedésének fedezésére – tette hozzá Lolla.

Mindazonáltal Indiának fel kellene pörgetnie a megújulók részesedését az energiamixben, ha el kívánja érni a zöldenergia-felhasználásra vonatkozó céljait. Az indiai nap- és szélenergia-felhasználás ugyanis tavaly még jelentősen elmaradt a 2022-re kitűzött céltól.