Berobbant az új építésű lakások és házak kínálata

EMBERI LAKHELY épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA lakópark város
Budapest, 2013. október 29. A Corvin sétány átépítésének 2. ütemében átadott új épületegyüttes egyik társasháza Budapest VIII. kerületében, a Józsefvárosban 2013. október 29-én. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Újból emelkedő pályára állt az új építésű lakóingatlanok piaca, miután az idén újból életbe lépett a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa - áll az ingatlan.com több mint 12 ezer új lakás és ház hirdetésének adatait feldolgozó elemzésében, amelyből kiderül az is, mennyibe kerülnek a kínálatban szereplő legolcsóbb új építésű lakóingatlanok.
Vágólapra másolva!

A lakásépítési kedvnek lendületet ad az idén újból életbe lépett kedvezményes lakásáfa, ez pedig már a kínálatban is látható, 19 százalékkal nőtt az eladásra hirdetett új építésű lakóingatlanok száma.

Berobbant az újlakás-kínálat

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta: 2015-ben még kevesebb mint 8 ezer új lakóingatlant adtak át, majd az ötszázalékos lakásáfa bevezetése után 2019-ben már 21 ezret, vagyis majdnem a triplájára nőtt a számuk.

Idén februárban több mint 6700 új lakóingatlan hirdetésből válogathatnak a vevők, ami 19 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Illusztráció Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A fővárosi új lakások és házak átlagos négyzetméterára 885 ezer forint volt idén február közepén, ami 4 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél.

A különböző városrészeken belül viszont jelentősek a különbségek.

Mennyibe kerülnek a legolcsóbbak?

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy az ország különböző településein a teljes kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó új építésű lakásokért és házakért mennyit kérnek az eladók.

Budapesten az új lakóingatlanok átlagára 58,5 millió forint volt február közepén, a legolcsóbbakért viszont kevesebb mint 36 millió forintot kértek a vevőktől.

A legolcsóbb új lakás egy kispesti garzon, amiért 22,1 millió forintot kérnek, a legolcsóbb budapesti új ház Soroksáron található, és 41,5 millió forintba kerül.

A megyeszékhelyeken a 40,9 millió forintos átlaggal szemben a kínálat legolcsóbb 10 százalékát adó új lakóingatlanokért kevesebb mint 23 millió forintot kérnek az eladók.

A megyeszékhelyek közül a legkevesebbet Tatabányán kell fizetni a legolcsóbb új ingatlanokért, ahol 21 millió forint a lélektani határ, de Szolnokon és Egerben is csak 22 millió forintba kerülnek a legolcsóbb új lakások és házak.

Forrás: Ingatlan.com

Az országos kínálatban szereplő legolcsóbb új építésű házat 4,1 millióért, a legolcsóbb új lakást pedig 8,9 millió forintért lehet megvásárolni.