Föld körül keringő üvegházakat bocsátana a világűrbe a Nanoracks. Az amerikai magánvállalat az egyesült arab emírségekbeli befektetőkkel kötött szerződésének értelmében vágna bele a hihetetlen küldetésbe. 

A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber a Space.com portálnak adott interjúban elmondta, fő céljuk, hogy olyan növényfajtákat nemesítsenek ki, amelyekkel megoldhatják a Föld élelmezési krízisét.

IllusztrációForrás: --

A növényeknek el kell viselniük az extrém körülményeket. Ám azon túl, hogy sikerül-e ilyen növényeket nemesíteni, a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan fognak ezek viselkedni, amikor visszakerülnek a Földre, túlélik-e egyáltalán az utazást?

Az univerzumban történő DNS-mutációk, valamint az ezt követő szelekció révén olyan fajtákat hozhatunk létre, amelyek magasabb terméshozammal, kedvezőbb tápértékkel és kórokozókkal szembeni ellenállóképességgel rendelkeznek, továbbá kevesebb vizet igényelnek, és a magasabb hőmérsékleteket is tolerálják" – magyarázta Manber.

A világűrben előállított terményekkel enyhíthetnének az éhínségen, így nem kellene a génmódosítás technológiájára támaszkodni, hanem természetes úton, légüres térben nemesített növényeket alkalmazhatnának. Az új módszerrel a szegényebb sorsú országok számára is elérhető élelmezési alternatívát nyújtanának.