Egy év alatt az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző szolgáltatását több mint 40 ezer ingatlankereső vette igénybe, és nézte meg, hogy az ő személyes pénzügyi helyzete alapján meg tudná-e vásárolni a kiválasztott ingatlant.

A szolgáltatás segítségével ingatlant keresők kicsivel több mint 69 százalékának nincs semmilyen hitele. Több mint 30 százalékuknak van valamilyen hiteltartozása, többségük személyi kölcsönt, kisebb részük lakáshitelt törleszt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a járvány utáni megtorpanást követően lesz kereslet a lakáshitelek iránt. Ehhez a bővüléshez hozzájárulhatnak az állami lakásprogram új elemei, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokkal vásárolt lakásokra vonatkozó illetékmentesség is.

IllusztrációForrás: 123RF

A money.hu portál szakértői szerint nemzetközi összehasonlításban is bőven van tér a növekedésre a lakáshitelezésben. A hivatalos adatok szerint ugyanis a GDP-hez mért lakáshitelállományt nézve Magyarország az utolsó helyen áll az uniós rangsorban - a múlt év második negyedévében mért - 7,7 százalékos eredményével. Ez bőven elmarad a 40 százalék feletti uniós átlagtól, de kevesebb mint fele a visegrádi országok - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - 20 százalékos átlagának.

Miből jön a fizetés?

A Hitelintéző segítségével lakásvásárlást tervezőkről kiderült az is, hogy a nagy többségük, 74 százalékuk bejelentett alkalmazotti fizetést kap minden hónapban, majdnem 9 százalékuk egyéni vállalkozóként kapja a jövedelmét, az érintettek 2,25 százaléka pedig nyugdíjasként nézett hitellehetőségeket a tervezett lakásvásárlásához. Az is látszik az adatokból, hogy a Hitelintézőt használók 85 százaléka saját erőből és hitelből vásárolna, ezeknek pedig a 30 százaléka érdeklődik az állami támogatások iránt is.