Tovább súlyosbították az észak-koreai élelmiszerválságot a tavalyi áradások, az ország 1,2-1,3 millió tonnás élelmiszerhiánnyal néz szembe - közölte a dél-koreai országegyesítési miniszter a diplomáciai és egyesítési bizottság csütörtöki plenáris ülésén.

Li Indzsong becslése szerint a rossz időjárás miatt Észak-Koreában a már meglévő, évi egymillió tonnányi élelmiszerhiány mellett további 200-300 ezer tonnányi veszteség keletkezett.
Észak-Koreát júliustól szeptemberig több tájfun is sújtotta, az ezt követő áradások pedig rengeteg termőföldet tettek tönkre, tovább súlyosbítva ezzel a kommunista államban régóta katasztrofális méreteket öltött élelmiszerválságot.

Falfestmény Észak-Koreában a Pektu-hegyi "titkos tábor" bejáratánál, amely Kim Ir Szent ábrázolja feleségével és fiukkal, az állítólag a táborban született Kim DzsongillelForrás: AFP/Ed Jones

Ahogy az Origo korábbi cikkében bemutatta, Észak-Koreában folyamatos problémát jelent a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű élelmezése. Arról pedig az állam titkolódzása miatt nehéz pontos képet alkotni, hogy pontosan hány embert érint az élelemhiány, illetve az alultápláltság. Észak-Koreában az élelemhiány az 1990-es években rendkívül súlyos katasztrófához vezetett, amikor a Szovjetunió, illetve a keleti blokk összeomlása után az ország magára maradt, kereskedelmi kapcsolatai pedig leépültek. Abban az évtizedben a becslések szerint legalább több százezer ember halt éhen. Egyes kalkulációk szerint a szám elérhette a milliós nagyságrendet is.