A Mercedes-Benz autókat is gyártó Daimler nyeresége nőtt tavaly, jól reagált a pandémia okozta nehézségekre.

A cég adózott eredménye 3,6 milliárd euró lett 2020-ban, jóval meghaladta az egy évvel korábbi 2,4 milliárd eurót, a részvényarányos eredmény 2,22 euróról 3,39 euróra emelkedett. A Daimler kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyeresége 53 százalékkal, 6,6 milliárd euróra ugrott a 2019. évi 4,3 milliárd euróról.

Ola Kaellenius, a Daimler elnöke szerint:
a pandémia egyfajta stresszteszt volt minden vállalat számára gyakorlatilag az összes ágazatban, amit cége sikeresen vett.

IllusztrációForrás: AFP/Thomas Kienzle

A Daimler tavalyi bevétele 154,3 milliárd euró volt, 11 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 172,7 milliárd eurónál. A cég tavaly 2,84 millió járművet gyártott, 15 százalékkal kevesebbet a 2019. évi 3,34 milliónál.

A Daimler elnöke arról is beszámolt, hogy a vállalatvezetés a részvényesek március végi közgyűlésén 1,35 euró osztalék kifizetését javasolja az egy évvel korábbi 0,90 euró után. A Daimler csütörtökön megerősítette azt a tervét, hogy még az idén leválasztja és önálló vállalatként a frankfurti tőzsdére viszi haszongépjármű-gyártó érdekeltségét, amelynek a többségi tulajdonosai a Daimler részvényesei lesznek. Mindemellett, a vállalat azt is bejelentette, hogy átnevezi magát és az új neve Mercedes-Benz lesz. A névváltoztatás időpontjáról egyenlőre csak annyit lehet tudni, hogy az arra "alkalmas időben kerül sor" majd rá.