A bitcoin piaci kapitalizációja pénteken megközelítette az ezermilliárd dollárt, írja a Reuters.

A kriptovaluta értéke ezzel már közel a fele a világ jelenleg legértékesebb vállalatáénak, az Apple-nek. A cég piaci értéke most 2,178 ezer milliárd dollár körül mozog.

A világ legnépszerűbb kriptovalutája mintegy 2,6 százalékot erősödve történelmi szintet, 52.932 dolláros árfolyamot ért el. A héten így az erősödés mértéke 8 százalék, a hónap egészét tekintve 60 százalék.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A bitcoin erősödését elősegítették azok a nemrégi előzmények, minszerint egyre több nagybefektető fordult felé, és több ismert nagyvállalat, a Teslától a Mastercardig bejelentette, hogy tervezik annak fizetőeszközként való elfogadását.

Az összes forgalomban lévő bitcoin piaci kapitalizációját - azaz együttes értékét - mintegy 982 milliárd dollárra számolja most a CoinMarketCap kriptovaluta-adatokkal foglalkozó weboldal. A portál szerint az összes kriptovaluta értéke 1,6 ezer milliárd dollár.

Mindezek ellenére számos elemző és befektető továbbra is erősen szkeptikus a bitcoinnal kapcsolatban, mivel ingatag és megfelelő szabályozás nélküli befektetési eszköznek tartják, amellett, hogy kereskedelmi elterjedtsége - vagyis pénz-funkciója - még mindig rendkívül alacsony. Például a JP Morgan bankház elemzői szerint a bitcoin jelenlegi árfolyama jócskán meghaladja az eszköz valós értékét.