Egyelőre nem épülhet meg a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműve

Burbo Offshore Windfarm air view
Szélenergia szélerőmű
Burbo Offshore Windfarm air view Dong Energy
Vágólapra másolva!
Anglia keleti partjainál épült volna a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműparkja, azonban a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította a tervet.  A fejlesztés 90-180 szélturbina telepítést tette volna lehetővé, 1,95 millió otthont látott volna el árammal és 400 munkahelyet teremtett volna.
Vágólapra másolva!

Bár a Norfolk Vanguard szélerőmű-park még júniusban megkapta a szükséges engedélyeket az üzleti, energetikai és ipari stratégiáért felelős államtitkártól, mégsem épülhet meg a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján. A kormány hatástanulmánya már akkor is komolyabb aggodalmakat fejezett ki a föld alatti infrastruktúra építésével, és a környék forgalmára gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A fejlesztés szorosan kapcsolódik a Norfolk Boreas nevű másik tengeri szélerőmű projekthez. A tervek szerint mindkét erőmű központja a parttól mintegy 65 kilométerre fekvő Necton lett volna. Az itt végbemenő kedvezőtlen változások azonban nincsenek összhangban a projekt pozitív hatásaival.

Burbo szélerőműpark (illusztráció) Forrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

A döntés azt követően született, hogy egy helyi lakos jogi lépéseket tett a fejlesztéssel kapcsolatban. Raymond Pearce szerint az erőmű tájra, kilátásra és életminőségre gyakorolt hatását nem vették figyelembe az engedély megítélésekor. Az erőmű szárazföldi kábelei ugyanis a földi elvezetést kaptak volna, és az egyik árok körülbelül 80 méterre helyezkedett volna el Pearce otthonától.

A tervezett erőmű negatív hatással lett volna mind az épített mind a természetes szárazföldi környezetre.

Így hiába a környezetkímélő energiaellátás iránti igény, ha közben a szárazföldi infrastruktúra a helyi környezetre pusztító hatással bír.

A bírósági döntés ugyanakkor nem azt jelenti, hogy véglegesen búcsút kell inteni a projektnek. A vállalat egyik vezető képviselője szerint, a cég teljesítette valamennyi követelményt, amit a fejlesztőkkel szemben támasztanak. Szerintük most a krományzatnak kell lépnise, hogy a jóváhagyás a projektre úgy szülessen meg, hogy az összhangba kerüljön a bírósági döntéssel.