A helyi bankokkal folytatott tárgyalások után az orosz jegybank még idén nyáron bemutat egy részletes tervet, amely a digitális rubel fejlesztéséről szól.

Komoly lépésre készül Oroszország a saját digitális fizetőeszközhöz vezető úton. A központi bank ugyanis a helyi bankokkal folytatott konzultáció után még idén nyáron részletes tervet kíván letenni az asztalra a digitális valuta koncepciójáról – írja az RT.com.

Az orosz központi bank elnöke, Elvira Nabiullina közölte, hogy a szabályozó szerv átfogó visszajelzéseket kapott az orosz bankszektortól, ahogy októberben közzétette a digitális rubel bevezetéséről szóló felvetését. A hivatalos közlés szerint a legtöbb bank egy kétszintű rendszert támogatna, amely lehetővé tenné, hogy a kereskedelmi bankok számlát nyissanak az ügyfeleiknek a jegybank saját platformján.

Oroszország egyre komolyabban foglalkozik a digitális rubel ötletévelForrás: AFP/Sputnik/Alexey Suhorukov

Nabiullina kiemelte, a következő időszakban egy részletesebb koncepcióval állnak elő, illetve társadalmi egyeztetést kezdeményeznek, amelybe a bankokat is bevonják. Hozzátette, a következő lépés egy speciális platform beindítása és tesztelése lesz. A jegybankelnök kiemelte, a nemzeti fizetőeszköz új formájának bevezetése törvénymódosításokat is igényel.

Az orosz jegybank tavaly októberben közzétett terve alapján a digitális rubel párhuzamosan jelenne meg a gazdaságban a jelenleg használt fizetőeszköz mellett. Elsősorban azt a célt szolgálná, hogy a felhasználók szabadon utalhassanak pénzt az elektronikus pénztárcájukba, és fizethessenek mobil eszközökön.