Az elmúlt hónapokban a befektetők egy igen tekintélyes része elkezdett távolodni az olajipartól, ami a szektor részvényárfolyamaira is erős hatással volt. Most azonban kiderült, az egyik leghíresebb amerikai befektető, Warren Buffett több mint 4 milliárd dollárért vásárolt Chevron részvényeket.

A legendás amerikai befektető, Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway 4,1 milliárd dollárért vásárolt be a Chevron olajipari óriás részvényeiből 2020 végére – derül ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott dokumentumokból.

A Berkshire összesen majdnem 48,5 millió darab Chevron részvényt vett, de közben a Verizon telekommunikációs gigász papírjaiból bevásárolt 8,6 milliárd dollárért – írja az Oilprice.com.

A dokumentumokból nem derül ki, hogy Buffett személyesen rendelkezett-e a Chevron papírok vásárlásáról vagy valamelyik menedzsere döntött az üzletről.

Mindenesetre érdekes adalék az ügyhöz, hogy amikor a Berkshire tavaly szeptemberben benyújtotta a legutóbbi adatszolgáltatását az SEC-hez, a nyilvános dokumentumokból kihagyta a befektetési pozícióinak változásait – ezt külön, nem nyilvános formában juttatták el a hatósághoz. Ez egyébként nem ritkaság, Buffett cége többször is élt már ezzel a lehetőséggel.

Meglepő módon az olajpiacon vásárolt be Warren Buffett vállalataForrás: Shutterstock

Az elemzők viszont már akkor is úgy vélték, a Berkshire komoly pozíciókat kezdhetett el kiépíteni egyes vállalatokban, amit nem kívántak nyilvánosságra hozni. Buffett neve ugyanis egyértelműen pozitív jelzés a piacoknak, vagyis ha ő valahol megjelenik vevőként, akkor általában sokan kezdenek ugyanúgy vásárolni, mint a guru.

Nagy valószínűséggel az egyik ilyen „rejtélyes" vállalat a Chevron volt. Az üzlet azért érdekes, mert a piac egészén a befektetők manapság inkább elkerülik a klasszikus olajcégek papírjait. Részben a globális energiaszektor általános változásai miatt, részben pedig azért, mert még mindig nem világos, a koronavírus-járvány miként alakítja át a hosszútávú nemzetközi trendeket az iparágban.

Nem a Chevron volt azonban a Berkshire első olajpiaci üzlete a járvány kitörése óta. A Berkshire egyik leányvállalata még júliusban vásárolta föl a Dominion Energyt, összesen 10 milliárd dollárért. Buffett cégének ez volt az első jelentősebb akvizíciója a járvány kitörését követően, és az üzlet a megelőző négy évben nem látott nagyságrendű felvásárlást jelentett a Berkshire számára.