Eddig ad haladékot a NAV a járuléktartozás rendezésére

African Woman Working Design Creative Concept Web Page African Descent Using Computer New Business Businesswoman Design Studio Typing Writing Thinking Working Creativity Wood - Material Ideas Business Technology Office Place of Work Document Internet Lapt
African Woman Working Design Creative Concept
Vágólapra másolva!
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Izer Norbert azt mondta, igaz, hogy a Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik, így megkapják azok is, akiknek nagyobb járuléktartozás miatt érvénytelenné válik a taj-száma, ennek ellenére a járuléktartozást érdemes mielőbb rendezni.

Érvénytelenített taj-számmal ugyanis nem lehet igénybe venni a társadalombiztosítási szolgáltatásokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021. február 18-án 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét.

Az adóhivatal minden segítséget megad azoknak, akik a felhívó levél hatására akár telefonon is felveszik a kapcsolatot a hivatallal Forrás: Getty Images/iStockphoto/Rawpixel Ltd./Rawpixel

Az államtitkár leszögezte, hogy a ténylegesen érintettek száma ennél jóval kevesebb, és arra számít, hogy az újabb felhívás hatására jelentősen még tovább csökken.

A tartozók közel fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig - annak ellenére, hogy kellett volna - nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek

- jegyezte meg az államtitkár.

Az adóhivatallal egyeztetve a Pénzügyminisztérium még több mint három hetet biztosít a tartozás rendezésére. A NAV azok részére, akik elérték a hat hónapnyi járulékösszeget meghaladó tartozást, már csütörtökön megkezdte az újabb figyelemfelhívó és tájékoztató levelek kiküldését.

- mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az adóhivatal minden segítséget megad azoknak, akik a felhívó levél hatására akár telefonon is felveszik a kapcsolatot a hivatallal.

A járuléktartozás rendezésére elegendő időt biztosítva, a NAV csak március 10-én adja át a több mint hat hónappal tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár, hogy az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe.

Felidézte, hogy a társadalombiztosítás szabályrendszerének átalakítása révén már 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, akik korábban nem fizették rendesen a társadalombiztosítási ellátás igénybevételéhez szükséges közterheket.

Izer Norbert szerint az átalakítás időszerű volt, és a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte az egészségügyi ellátórendszer igazságos kockázatközösségének az elvét; azt, hogy a rendszer fenntartásából mindenki vegye ki a részét.