Egyiptom és Izrael bejelentette, közös víz alatti gázvezeték megépítését tervezi, ami nem csupán a két országot kötné össze, de elősegítené az európai piacra irányuló gázexportot is. Az együttműködés alapját egy hatalmas, tenger alatti gázmező jelenti.

Nagyszabású közös projektre készül Egyiptom és Izrael. A két ország ugyanis olyan tenger alatti gázvezetéket építene, amely a két ország összekötése mellett az Európába irányuló export is előtt is megnyithatja az utat.

A Földközi-tenger keleti régiója az elmúlt évtizedben új lehetőségeket nyitott meg a globális olaj- és gázipar számára. A Levantei-tenger térsége ugyanis számos lenyűgöző, hatalmas tartalékokkal bíró szénhidrogén-forrást rejt magában, mely források gazdasági szövetségeket idéztek elő a politikai riválisok között, az egyébként számos konfliktustól terhelt térségben. Most azonban új helyzet állhat elő a térségben, hiszen más országok számára is egyre érdekesebb - és fontosabb - a tengerben rejtőző szénhidrogén-tartalék.

Például az amerikai Chevron izraeli partnerekkel együttműködve további 235 millió dollárt fektetne be, hogy növeljék a termelést, illetve az Egyiptomba irányuló exportot, tovább erősítve a két ország közti gazdasági kapcsolatot – írja az Oilprice.com.

IllusztrációFotót: shutterstock

Egy térség felemelkedése

A Földközi-tenger keleti részének energiapiaci felemelkedése nem csupán az erőforrások bősége miatt izgalmas. Legalább ennyire fontos a már meglévő infrastruktúra, illetve a felhasználók és az exportpiacok közelsége is. Ráadásul Izrael számára különösen fontos a terület, mivel az ország korábban az energia távoli importjára kényszerült, ahogy nem fért hozzá a szomszédos arab országokban megtermelt olajhoz és földgázhoz. A Tamar és Leviathan nevű mezők feltárása ezt a helyzetet jelentősen megváltoztatta.

Az alábbi - kis méretű - képen láthatók a térség főbb gázlelőhelyei, lila színnel jelölve. A szaggatott vonal az egyes országok tengeri határivonalait jelöli. Látható, hogy mind Izrael, mind Egyiptom tengervizein komoly, nagy kiterjedésű tartalékok húzódnak a mélyben, köztük a "Leviathan"-gázmező is, ami egy rendkívül fontos mozzanat a két ország együttműködésében:

Izrael nemcsak a saját energiastabilitását erősítette meg, de a geopolitikai viszonyok is átalakultak, ahogy az ország elkezdett együttműködni Egyiptommal és Jordániával. Az Egyiptommal kötött gázexport-megállapodás különösen fontos, ugyanis ez évtizedekig tartó gazdasági együttműködést tesz szükségessé a két ország között.

Fontos energetikai szövetség bontakozik ki Egyiptom és Izrael között (illusztráció)Forrás: AFP/Joe Klamar

A korábbi megállapodás szerint az egyiptomi Dolphinus Holdings beleegyezett, hogy 85 milliárd köbméter földgázt importál, 19,5 milliárd dollár értékben – ez 15 évre vonatkozó üzlet, amely a Leviathan és a Tamar gázmezőket érinti izraeli részről. A Chevron és partnereinek 235 millió dolláros beruházása ezt a kapacitást további évi 7 milliárd köbméterrel növelné meg Egyiptom irányába.

Egyiptom nagy, és egyre bővülő belföldi piaca, valamint az európai piac földrajzi közelsége és a már meglévő exportlétesítmények egyaránt támogatják a nemzetközi cégek bizalmát – ennek tudható be a Chevron beruházása is.

Mindeközben az Egyiptommal való kapcsolat mellett az izraeli cégek az Európában tapasztalható piaci lendületet is igyekeznek kihasználni. A ciprusi vizeken található gázmezők például javították az üzleti lehetőségeket egy Görögországba, illetve az Európai Unió más országaiba irányuló hatalmas tenger alatti csővezeték esetében. Az izraeli-görög kapcsolatok szorosabbra fűzését mutatja a nemrég megkötött, 20 évre vonatkozó, 1,7 milliárd dollár értékű védelmi megállapodás. A felek emellett megállapodtak a tervezett gázvezeték végleges beruházási kereteiről is – a vezeték 2025-re készülhet el.

Európai célok

Innen nézve különösen izgalmas, hogy a Bloomberg beszámolója szerint Egyiptom és Izrael energiaügyekért felelős miniszterei bejelentették a két ország közti gázvezeték megépítésének tervét, amely a Leviathan-mezőről exportálna gázt Egyiptomba.

Gázvezeték fektető hajó (illusztráció)Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Ezzel Izrael még több gázt tudna eladni Egyiptomnak, miközben Egyiptom egyre közelebb kerül az arra vonatkozó tervéhez, hogy meghatározó csomópontja legyen az Európába irányuló cseppfolyósított földgáz exportnak.

A Haifától 130 kilométerre, nyugatra található Leviathan-gázmezőt 2010-ben fedezték fel, és a számítások szerint 535 milliárd köbméter földgáz található a területen, további 34,1 milliárd hordónyi mennyiségű kondenzátum mellett.