A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) idén is megrendezte a hazai tőkepiac legjobb teljesítményeit díjazó eseményét, az immár több mint két évtizedes múltra visszatekintő BÉT Legek 2020 díjátadó gálát. Az online formátumban zajló díjátadó keretében a BÉT többek között olyan, kiemelt presztízzsel bíró elismeréseket adott át, mint az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége, az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója, vagy a befektetői tudatosság terjesztéséért odaítélt díj.
A BÉT Legek díjak átadásával az értéktőzsde a hazai tőkepiac további fejlődését kívánja ösztönözni, írják Origóhoz eljuttatott közleményükben.

A több mint húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén is
22 kategóriában díjazta a tavalyi, rendkívüli gazdasági helyzetben is kimagasló teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplőket a Budapesti Értéktőzsde. A díjak odaítélése a korábbi évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri döntése alapján történt, míg az „Az év online hazairészvény-kereskedési platformja" díj győztese ismét a nyilvánosan zajló online szavazás eredményei alapján került kiválasztásra. A díjak a tőkepiaci mérföldkövek, emlékezetes teljesítmények szimbólumaiként funkcionálnak, odaítélésükkel a BÉT célja a további fejlődés ösztönzése.

A BÉT Legek díjakról és rendezvényről
A Budapesti Értéktőzsde több mint húsz éve, minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.

A rendezvényt a járványhelyzetből adódóan a hagyományos gálaesemény helyett idén online formában, ugyanakkor a személyes esemény előnyeit is megőrizve tartották meg.

IllusztrációForrás: BÉT

A díjazottak

A javasolt egészségügyi intézkedéseket figyelembe véve két napra bontott díjátadó ceremónia első napján dr. Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke köszöntötte a díjazottakat. Az OTP Bank a tavalyi, a társaság számára 3 díjat eredményező BÉT Legek után ezúttal is különösen eredményesnek bizonyult: „Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója", valamint a „Kibocsátói transzparencia" díjat is dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vehette át. A nap folyamán emellett többek között átadták a Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó díjakat, amelyeket az ALTEO Nyrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. nyert el.

A második nap Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatójának köszöntőbeszédével vette kezdetét. A minden évben fokozott figyelemmel kísért „Befektetői tudatosság terjesztéséért" járó díjat idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a BÉT edukációs leányvállalata, a Budapesti Institute of Banking közösen nyerte el, a díjat György László, az ITM államtitkára és Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója vette át.

A nap díjazottjai között szerepelt többek között „Az év alaptőke-emelése" kategóriában élen végzett AutoWallis Nyrt., „Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója Prémium kategóriában" első helyezettje, a Masterplast Nyrt., a „Kibocsátói transzparencia mid-cap díj" idei győztese, a Graphisoft Park Nyrt., vagy „Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon", a Gloster Infokommunikációs Nyrt. is.

„Az év hazairészvény-kereskedési platformja" kategória idei nyertese a legtöbb érvényes szavazat alapján a KBC Securities MobilBroker/WebBroker online kereskedési rendszere lett.

IllusztrációForrás: BÉT

BÉT Legek 2020 - díjazottak: (díj-díjazott)

 1. A hazai tőkepiac fejlesztéséért - Hernádi Zsolt, MOL Nyrt.
 2. Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj - MOL Nyrt.
 3. Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója - OTP Bank Nyrt.
 4. Kibocsátói transzparencia díj - OTP Bank Nyrt.
 5. Az év jelzáloglevél kibocsátója - OTP Jelzálogbank Zrt.
 6. Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj - ALTEO Nyrt.
 7. Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj - Raiffeisen Bank Zrt.
 8. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége - 1. Erste Befektetési Zrt., 2. Wood & Company, 3. Concorde Értékpapír Zrt.
 9. Az év alaptőke-emelése - AutoWallis Nyrt.
 10. Az év részvényalap-kezelője - MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.
 11. Befektetői tudatosság terjesztéséért díj - Innovációs és Technológiai Minisztérium,
  Budapesti Institute of Banking
 12. Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában - Masterplast Nyrt.
 13. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége - Random Capital Broker Zrt.
 14. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége - Erste Befektetési Zrt.
 15. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége - Raiffeisen Bank Zrt.
 16. Az év befektetési szolgáltatója - 1. Concorde Értékpapír Zrt., 2. Equilor Befektetési Zrt., 3. OTP Bank Nyrt.
 17. Az év hazairészvény-kereskedési platformja - KBC Securities MobilBroker - WebBroker
 18. Az év banki kötvénykibocsátója - Magyar Export-Import Bank Zrt.
 19. Kibocsátói transzparencia mid-cap díj - Graphisoft Park Nyrt.
 20. A legjobb befektetői kapcsolattartó - Réthy Róbert, MOL Nyrt.
 21. Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon - Gloster Infokommunikációs Nyrt.
 22. Az év adatszolgáltatója - RND Solutions Zrt.