Az előrejelzések szerint 2050-re Kelet-Afrika népessége megduplázódik, így a hús iránti kereslet is növekedni fog, a sáska pedig kiváló minőségű, megfizethető mezőgazdasági alapanyag lehet a jövő élelmiszer-termelésében és a haszonállatok takarmányozásában. Ez a kérdés különös fényben tűnik fel most, amikor a régió életét hosszú idő óta pusztító óriás sáskák vonulása keseríti meg.

Évtizedek legsúlyosabb sáskajárása zajlik

Kenya az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sáskajárványaival küzd, azonban a farmerek egy csoportja felvette a harcot a rovarokkal: a The Bug Picture nevű, kenyai-ruandai közös kezdeményezés égisze alatt hasznosítják a kártevőket az állattenyésztés számára. Ez a kezdeményezés olyan megoldásokon és projekteken dolgozik, melyek bevezetésével a kelet-afrikai mezőgazdasági termelés fenntarthatóvá és gazdaságossá tehető.A sivatagi eredetű sáskákat helyiek közreműködésével betakarítják, és állati takarmányt készítenek belőlük.

Ez ideális megoldás lehet a nem permetezett, kisebb rajok esetében. A The Bug Picture kezdeményezése öt hektár alatti termőföldeket céloz meg lakott területeken, amelyek nem alkalmasak permetezésre. A vállalat célja, hogy forradalmasítsa az emberek szemléletét a rovaralapú fehérjék tekintetében, és létrehozzanak egy helyben előállított, fenntartható, versenyképes árú fehérjeforrást.

A porított sáska a szója és a halliszt környezetbarát alternatívája - ezeket az összetevőket jelenleg az állati takarmányban fehérjeként használják.

A The Bug Picture jelenleg Kenya középső részén, a Laikipia, Isiolo és Samburu környékén élő közösségekkel dolgozik a rovarok betakarításán, majd fehérjében gazdag takarmányként és szerves műtrágyaként értékesítik tovább azt a gazdaságok számára.

Reményt teremtünk a reménytelen helyzetben, és segítünk a közösségeknek, hogy ezekre a rovarokra szezonális termésként tekintsenek, amelyet pénzért lehet betakarítani és eladni" - mondta Laura Stanford, a The Bug Picture alapítója.

Nézze még a felvételeket a sáskák elleni küzdelemről. Kattintson a képre!

Kattintson a képre!Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Felvásárolt rovarok

Ahogy arról az Origo beszámolt, a sáskainvázió több mint egy éve indult Kelet-Afrikában, jelentősen aláásva a térség amúgy is törékeny élelmiszer-biztonságát. Azóta viszont egyre több ötlet látott napvilágot a hatalmasra nőtt sáskák megfékezésére, illetve hasznosítására, nem egyszer korábbi tapasztalatokra alapozva.

Most viszont - úgy tűnik - arra is lesz megoldás, mi legyen a begyűjtött rovarokkal.

A The Bug Picture 50 kenyai shillinget (kb. 140 forint) fizet a rovarok kilogrammjáért.

Kenyában az átlagos havi bruttó bér 410 ezer forintnak megfelelő összeg körül alakul, így az 50 kenyai  shillinges fizetség elsőre nem tűnik soknak. Ám Kenyában - ahogy más országokban is - igen nagy jövedelmi különbségek vannak a fejlett nagyvárosok és a vidék között, így a vidéki gazdálkodók számára ez a keresetkiegészítés is komoly segítséget jelent. Miközben persze a kártékony rovarok visszaszorításáért is küzdenek azzal.

A sáskákat éjszaka fáklyafénynél vagy elemlámpák segítségével gyűjtik össze, amikor azok a cserjéken és fákon pihennek. Az összegyűjtött rovarokat összetörik és szárítják, majd porrá őrlik és állati takarmányban vagy szerves trágyában használják fel.

Kép az éjszakai sáskagyűjtésről:

A sáskák kiváló minőségű, megfizethető és fenntartható mezőgazdasági alapanyagok.Afrikán kívül több országban is kísérleteznek az egyenesszárnyúak újrahasznosításával, Pakisztánban például halak, baromfik és tejelő állatok takarmányába is kevernek az őrölt sáskalisztből. Tudományos kutatások is alátámasztották, hogy az ízeltlábúak felhasználásával készített tápok sikeresen beilleszthetők a haszonállatok takarmányozásába.