Barackpálinkákat vontak ki a forgalomból

pálinka, barack
Vágólapra másolva!
Ez alkalommal 23 barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatain túl a szabályszerű jelölést is ellenőrizték a hatósági felügyelők. Jó hír, hogy a pálinkákat biztonsággal fogyaszthatjuk, két terméket azonban – minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt – ki kellett vonni a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Szupermenta csapata a barackpálinkákat. A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is. E tekintetben a tapasztalatok így összegezhetők: a tesztelt barackpálinkák élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzőik alapján mindenben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Változatosabb eredménnyel zárult a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata.

Kiderült, hogy két termék esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Az eltérés miatt a szakemberek azonnal intézkedtek, és mindkét barackpálinkát kivonták a forgalomból, előállítójukat szankcionálták, és kötelezték a termékek kereskedelemből való visszagyűjtésére.

Ráadásul ezen termékek esetén a gyártmánylapok megfelelő hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök. Az egyik problémás ital esetében például a címkén szereplő önkéntesen használható megkülönböztető jelölést nem indokolta a termék gyártmánylapján az előállító.

Egy termék esetében prémium minőségre utaló állítás szerepelt a jelölésen, amit azonban a gyártmánylapon nem indokoltak meg. A Nébih ellenőrei értesítették a termék gyártóját a hiányosságról, egyúttal kérték annak javítását. További két esetben a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte a gyártókat a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt.

Illusztráció Forrás: Cherries / Shutterstock

Fontos szempont volt továbbá a nyomonkövethetőség ellenőrzése is.

E téren két ital esetében merült fel probléma.

Összegezve, hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól. Két terméket minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt vont ki a forgalomból a hatóság, szankcionálták a termékek gyártóját, valamint kötelezték őket azok forgalomból történő visszagyűjtésére.

Két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, együttesen 100.000 forint értékben.

A problémás termékek gyártói a hatósággal együttműködőek voltak. További két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakemberek - írja közleményében a Nébih.