Az alacsonyabb iparűzésiadó-mérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség – adta hírül a Pénzügyminisztérium (PM).

A Magyar Nemzet idézi a PM bejelentését, amely szerint szerda reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz. 

Az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot február 25-ig kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, ám az a vállalkozó sem veszíti el jogát a kisebb összegű adóelőleg fizetésére, aki a dokumentumot nem tudja határidőben elküldeni. 

Ez igazolási kérelemmel később is pótolható, de érdemes legkésőbb az adóelőleg megfizetésének az időpontjáig kimenteni a késedelmet és pótolni a mulasztást. Lényeges, hogy megközelítőleg 400 ezer katásnak nem is kell nyilatkoznia, ahogy a tevékenységüket az idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak sem. Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség ugyanis nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelületeFotó: Szabó Gábor - Origo

Az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzésiadó-mérték alkalmazásához nem. Vagyis 2021-re vonatkozóan minden érintett automatikusan – az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül – a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fizeti majd meg 2022. május 31-én. 

Az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni.

Az adókönnyítés 150 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A fizetendő adóelőleg csökkentését azért tette lehetővé a kormány, hogy ez a könnyítés már idén tavasszal is segítse a kkv-kat - közölte a PM.

"Az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni, és így kizárható az is, hogy Brüsszel utólag, az uniós állami támogatásra vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva eljárást indítson Magyarországgal szemben" - fogalmaztak a közleményben.

Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzésiadó-mérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot. A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem "csoportszinten" értelmezendő - jelezte a minisztérium.