A Debrecen városában létesülő Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár és a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítását kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a kormány.

Magyarország hamarosan képes lesz a koronavírus elleni vakcina gyártására – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Debrecenben.
A Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár a tervezett ütemezés szerint 2022 végétől, míg a Nemzeti Oltóanyaggyár egy évvel később kezdheti meg működését. A beruházások összes költsége az előzetes kalkuláció szerint nem haladja majd meg az 55 milliárd forintot - idézi a vg.hu Palkovics László minisztert.

illusztrációForrás: Shutterstock

A fejlesztést a Debreceni Egyetem által e célra alapított gazdasági társaság hajtja végre, a gyár egyetemi tulajdonban marad. Az idei feladatok fedezetét összesen közel 17 milliárd forint költségvetési forrás biztosítja majd – sorolta Palkovics László. A miniszter szerint fontos, hogy az oltóanyagok esetében az importkitettségünk csökkenjen, az épülő gyárak alkalmasak lesznek a koronavírus elleni vakcina és más, a lakosság egészségének megóvásához szükséges oltóanyag előállítására is, ami hozzájárul a hazai ellátásbiztonság növeléséhez.

Az új gyártási és fejlesztési bázis, kutatási és termelési potenciál Debrecenben, az egyetem tudományos, kutatói tapasztalataira, szakembereire építve valósulhat meg. A fejlesztés tartósan lehetővé teszi a biztonságos ellátást hazai oltóanyagból, ezzel felszámolja a kötelező védőoltással kapcsolatos ellátási hiányokat, zavarokat.

A Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz létező technológiák adaptálására, a lehetséges technológiai transzferek befogadására is. A miniszter hangsúlyozta, a jelenlegi kutatási eredmények azt jelzik előre, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan beépül az életünkbe, így erre a vakcinafajtára is folyamatosan szükség lesz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Varga György

Az oltást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fejleszti. A magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezi majd, mint bármely importált terméket. A nemzeti vakcinakutató, -fejlesztő és -gyártó bázissal szembeni fontos elvárás, hogy termékei a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek – mondta Palkovics László.

A Debreceni Egyetem ugyanakkor a saját oltóanyag előállítása mellett további vakcinák know-how-jának beszerzésére, fejlesztésére, forgalmazására is készül.

Palkovics László beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készül egy magánegészségügyi stratégia is. Fontosnak tartják a közfinanszírozott rendszerrel való szabályozottabb együttműködést, a szakmai minimumfeltételek bevezetését a betegek érdekében. A szektor nemzetgazdasági szerepének és átláthatóságának erősítése érdemben előmozdíthatja a gazdasági növekedést – tette hozzá a miniszter.