A Kínában 4500 dollárért, azaz 1,3 millió forintért értékesített elektromos járművek felülmúlják eladásokban a Tesla csúcskategóriás modelljeit. Így nem meglepő, hogy a múlt hónapban a kedvező árú járművek eladásának száma megközelítőleg a kétszerese volt a Tesláénak – számolt be róla a BBC.

Alacsony ára és kényelmessége miatt Kína egyik legnépszerűbb elektromos járművévé vált a Hong Guang Mini EV. Az ázsiai ország által igencsak megkedvelt típust a SAIC Motor, a General Motors (GM) és a Wuling közös vállalkozása gyártotta. Fontos megemlíteni, hogy a szóban forgó modell mellett van egy már légkondicionálóval felszerelt, korszerűbb verzió, ami alig több, mint 5 ezer dollár (1,5 millió forint) kerül.

A múlt hónapban Hong Guang Mini olyan jól teljesített, hogy Kínában az eladásainak száma majdnem kétszerese volt a Tesláénak. Egy kínai iparági szövetség adatai szerint januárban az apró elektromos járműből több mint 25 ezer modell került eladásra az országban, míg a Tesla Model 3-ból csak 13,8 ezer.

Hong Guang Mini EVForrás: Wikipedia/Jengtingchen

Ennek ellenére a Tesla csúcskategóriás elektromos járművei továbbra is jól teljesítenek, mivel tavaly Kínában több, mint kétszeresére nőtt az eladásainak száma. A Model 3 jelenleg 39 ezer dollárba kerül (11,5 millió forint) az országban, ami jócskán meghaladja a Hong Guang Mini 4500 dolláros (1,3 millió forintos) árát.

A szakértők beszámoltak arról, hogy a tavaly piacra dobott kínai modell akkumulátorának teljesítménye és hatótávolsága jóval elmarad a Tesla járműveitől, mégis az alacsony ár miatt érthető, hogy miért ennyire sikeres. Mindemellett az alapmodell végsebessége 100 kilométer per óra, és belsejébe négy ember el tud férni kényelmesen.

A Wuling beszámolt arról, hogy tervezik a Hong Guang Mini EV modellt más országokban is árulni. Több hír a vállalatot egy lett autógyártóval hozta hírbe, ami Európában értékesítheti majd az autó egyik változatát, bár az európai környezetvédelmi követelmények miatt valószínűleg az ára kétszer olyan magas lesz, mint Kínában.