A CNBC által 2013 óta évente összeállított Distributor 50  azon leggyorsabban fejlődő új kezdeményezéseket, vállalkozásokat gyűjti össze, melyek a leginkább a jövő gazdaságát és az emberek életmódjának formálóiként tűnnek fel.

A 2020-as listán szereplő vállalatok többsége már akkor, a lista indulásakor, milliárdos bevételű volt. Most kiderült, hogy 36 vállalkozás bevétele haladta meg az egymilliárd dollárt, 37 vállalkozás volt képes a járvány ellenére is bővülni.

Érdekes továbbá, hogy a listán szereplő vállalatok közül egyébként sokkal több ment tőzsdére, mint bármikor eddig - csak a tavalyi év második félévben nyolc cég.

A Szilícium-völgy egy része az Apple székházávalForrás: Getty Images/Justin Sullivan

A tavalyi évi listán szereplő vállalatok részvényei iránt hatalmas a kereslet. A részvények mozgásának követésére létrehoztak egy indexet is Disruptor 50 néven, mely az összes vállalatot tartalmazza, mely valaha a listán szerepelt és tőzsdére ment. Az index az elmúlt évben 142 százalékkal emelkedett, szemben a Nasdaq 42 százalékával.

Ez a jelentős volumenű részvénymozgás nem csupán annak köszönhető, hogy először vezetik be a részvényeket a tőzsdére, de annak is, hogy ezek a vállalatok valós és meghatározó szerepet játszanak a gazdaság digitalizálásában. 

Disruptor indexForrás: Origo

Ez a hatalmas vagyonteremtés azonban nem csupán a Szilícium-völgyre korlátozódik már. A 2020-as év volt az első, amikor a listán szereplő vállalatok több, mint fele (33) az USA technológiai fellegvárán, a "völgyön kívülről" került fel a listára. Ez a tendencia egyértelműen folytatódni fog, hiszen több technológiai óriás is elhagyja a Szilícium-völgyet.

A PitchBook elemzése szerint a San Francisco-i öböl menti térség kockázatitőke-részesedése 2006 óta folyamatosan esik, és 2021 lesz az első olyan év, amikor a terület részesedése 20 százalék alá csökken, míg például Atlanta és Austin több befektetőt vonz. 2020-ban összesen 156,2 milliárd dollár kockázati tőkét gyűjtöttek be csak az USA-ban. Az ügyletek 23 százaléka korlátozódott az öböl menti térségre.