A magyarok elsöprő többsége támogatja a 25 év alattiak szja-mentességét és a 13. havi nyugdíjat

Pécs, 2018. július 25. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Idén február 17-19. között a magyar felnőtt lakosság körében végzett 1000 fős, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók többsége hasznosnak tartja a 25 év alattiak számára bevezetendő szja-mentességet és a 13. havi nyugdíj visszavezetését is, írja hírtv.hu.
Vágólapra másolva!

2022-től teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, amely a munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalnak nyújt segítséget. A KINCS kutatásából kiderül, hogy a magyar emberek 83 százaléka hallott már erről az intézkedésről, bő háromnegyedük (78%) támogatja, és körülbelül szintén ugyanennyien (77%) hasznosnak is tartják ezt, hiszen többségük szerint (76%) nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Tízből hat magyar szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként és a szépkorúak iránti elismerés kifejezéseként a kormány döntött a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítéséről, amely 2024-ig több lépcsőben valósul meg, az első részletet február végig minden érintett megkapta.

A KINCS felmérése azt mutatja, hogy a magyarok többsége, 88 százaléka hallott már a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről.

A többség hasznosnak találja ezt az intézkedést (84%), és kétharmaduk egyetért az első részlet folyósításával is. A megkérdezettek fele szerint a nyugdíjrendszer megbecsülést ad az időseknek, nagy segítséget jelent számukra (77%), továbbá segít megőrizni az életszínvonalukat (58%).