Megállhatott a lakásbérleti díjak csökkenése

Eladó lakások, eladó üzletek, ingatlan, eladó ingatlan, lakás, kiadó, Eladó lakások, üzletek Budapesten a koronavírus járvány alatt
Vágólapra másolva!
Egyelőre megállt az áresés, ugyanakkor a felsőoktatásban a diákok legnagyobb része egyelőre még digitális munkarendben tanul. Így, még nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.
Vágólapra másolva!

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak - ez pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint, éves szinten 20 százalékkal 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás.
A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest pedig nőttek a bérleti díjak.

Úgy néz ki, hogy a több hónapja tartó lejtmenet után megállt az albérletpiacon az árcsökkenés, legalábbis az év első heteiről szóló adatok erre utalnak.

KSH-ingatlan.com lakbérindex - megállat a bérleti díjak csökkenése

Dráguló régiók

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, havi szinten, vagyis a decemberhez képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, ami lényegében stagnálásnak felel meg.

A januári adatokból kiderül továbbá, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta,

Kiadó lakások Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kereslet az év elején felszívja a kínálatot

Az ingatlan.com februári kínálati adataiból kiderül, hogy a fővárosban 130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Ez 20 százalékkal elmarad a tavaly februáritól, de az egy hónappal korábbival megegyezik.

Ráadásul a stagnálás a kínálat 3 százalékos szűkülése mellett következett be.

Bár idén februárban a megyeszékhelyeken többségében stagnáltak vagy csökkentek a bérleti díjak januárhoz képest, vannak kivételek, ahol már erősödni látszik az albérletpiac.

A felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt január-februári időszak hagyományosan az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon.

Ugyanakkor az is tény, hogy az egyetemisták és főiskolások legnagyobb része egyelőre még digitális munkarendben tanul. Ezek miatt még nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.