Csillapíthatatlan az Apple étvágya

Apple
The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Apple nagyjából 100 céget vásárolt fel az elmúlt hat évben – árulta el Tim Cook, a cég vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy az amerikai technológiai óriás átlagosan 3-4 hetente megvesz egy vállalatot.
Vágólapra másolva!

Hatalmas az Apple felvásárlási étvágya, és ezt maga Tim Cook, a cég vezérigazgatója árulta el nemrég, az éves részvényesi konferencián. Cook közlése szerint az iPhone gyártója az elmúlt hat évben nagyjából 100 céget vett meg, vagyis átlagosan 3-4 hetente felvásárolnak egy társaságot – írja a BBC.
Cook közölte, a felvásárlások elsősorban azt szolgálják, hogy az Apple megszerezze a szükséges technológiát és a tehetséges munkaerőt.

Az elmúlt évtized legnagyobb üzlete az volt, amikor 3 milliárd dollárért megvették a Dr Dre rapper által alapított Beats Electronics nevű fejhallgatókat gyártó céget.

Szintén a nagyobb és jelentősebb felvásárlások közé tartozott a Shazam zenefelismerő szoftver megszerzése 2018-ban, 400 millió dollárért.

Az Apple azonban főként kisebb cégeket kebelez be, hogy beépítse azok innovatív fejlesztéseit a saját termékeibe. Jó példa volt erre az izraeli PrimeSense megszerzése. A 3D-érzékelésben utazó cég technológiáját az Apple sikeresen építette ugyanis be a FaceID rendszerébe.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Bernd Thissen

Mindeközben az amerikai óriás több, kevésbé látványos üzletet is nyélbe ütött. Számos mesterséges intelligenciában, virtuális valóságban vagy önvezető technológiában utazó vállalatot vett meg az elmúlt években.

Közben 2016-ban 1 milliárd dollárt részesedést vásárolt a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztó szolgáltatásban, noha ez nem számított irányító részesedésnek.

Noha elsőre úgy tűnhet, az Apple szinte mindent megvesz, ami kicsit is izgalmasnak tűnik, a valós helyzet ennél árnyaltabb. A Tesla alapítója, Elon Musk például maga számolt be arról, hogy 2013-ban megkereste Tim Cookot azzal, hogy az Apple vegye meg a cég elektromos autó üzletágát, amikor a Tesla bajban volt. Musk beszámolója szerint Cookkal még a tárgyalásig sem jutottak el.

Ráadásul bár a több mint 2000 milliárd dollárt érő Apple-nek bőven van tőkéje cégeket venni, az üzletek nagyságát tekintve a vállalat elég visszafogott. Azt tekintve, hogy a Microsoft 26 milliárd dollárért vette meg a LinkedInt, az Amazonhoz 13,7 milliárd dollárért került a Whole Foods, a Facebook pedig 19 milliárd dollárért szerezte meg a WhatsAppot, akkor az Apple üzletei látványosan kicsik.

Olyannyira, hogy ha az Apple tíz legnagyobb felvásárlásának értékét összesítjük, még az együttes érték is messze elmarad bármely fenti üzlet árától.