A gazdaság újraindulásával és a minősített fogyasztóbarát konstrukciók terjedésével ismét növekedésnek indulhat a személyi kölcsönök piaca is - írta a Világgazdaság pénteken.

A lap kiemeli, hogy december végével megszűnt a fogyasztási hiteleknél alkalmazott THM-plafon. A kínálat egyébként nem sokat változott a koronavírusjárvány első hullámát megelőző állapotokhoz képest, a legjobb ajánlatokra is hét százalék feletti teljes hiteldíj mutató (THM) a jellemző - teszik hozzá.

Felidézik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyértelműen a személyi kölcsönök voltak a koronavírus-válság nagy vesztesei 2020-ban a lakossági piacon: a megkötött új szerződések összege majdnem 40 százalékkal csökkent, és 337,2 milliárd forintot tett ki. Ennél kisebb éves volumenre legutóbb 2017-ben volt példa.

Az új hitelszerződések összetételén jól látszottak a múlt év márciusától az év végéig élő THM-plafon hatásai: miközben 2019-ben a változó kamatozás vagy legfeljebb egyéves kamatfixálás mellett megkötött szerződések aránya elenyésző, 1,5 százalékos volt, tavaly az év egészében már meghaladta az 58 százalékot.