Lávaalagút a Holdon, Kína óriási űrállomása és aszteroidának vezetett űrhajó

2021.02.19. NASA Perseverance marsjáró, galéria
This NASA handout illustration obtained February 16, 2021 shows NASA’s Perseverance rover as it fires up its descent stage engines, as it nears the Martian surface. - After a seven-month journey, NASA's Perseverance rover prepares to touch down on Mars on February 18, 2021 after first negotiating a risky landing procedure that will mark the start of its multi-year search for signs of ancient microbial life.The Mars 2020 mission, which set off late from Florida in late July, includes the largest ever vehicle to be dispatched to the Red Planet. (Photo by Handout / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA/JPL-Caltech/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Nemrég - elképesztő eredményként - a Perseverance Rover nevű "szárazföldi" űrjármű landolt a Mars felszínén. Noha a világ elsősorban a projekt tudományos jelentőségére figyel, nem mellékes, hogy ez és ehhez hasonló űrmissziók hatalmas költségekkel járnak. Összeállításunkban bemutatjuk, mennyibe kerül mindez, illetve hogy milyen nagyszabású űrprojektek várhatók a következő időszakban a mostani sikeres Mars-küldetés után.
Vágólapra másolva!

Nemrég sikeresen megérkezett a Marsra a NASA Perseverance Rover járműve, hogy élet nyomai után is kutasson a vörös bolygón. A jármű emellett szállít egy Ingenuity nevű drónt, ami történelmi teljesítmény, mivel ez az első motoros légi jármű egy másik bolygón.

A 2020 júliusában indult projekt azonban igen költséges misszió. A Forbes kiemelte, hogy

a NASA saját számításai szerint a misszió teljes életciklusára 2,7 milliárd dollárt fordít.

Ennek jelentős részét (2,2 milliárd dollár) magának az űrhajónak a tervezésére és kivitelezésére költötték, míg az Atlas V rakéta indítási szolgáltatásai 243 millió dollárba kerültek, a kétéves elsődleges missziós műveletek pedig várhatóan 300 millió dollárt emésztenek fel.

A Perseverance csupán a harmadik legdrágább a NASA Mars-küldetéseinek körében Forrás: AFP/Handout/NASA

Ha inflációs hatásokkal is korrigáljuk a költségeket, akkor a teljes összeg várhatóan 2,9 milliárd dollárra rúg majd. Noha ez elsőre hatalmas összegnek tűnik, csupán a hetedik legdrágább a NASA bolygókutatási misszióinak történetében.

Ha csak a Mars-küldetéseket tekintjük, a Perseverance akkor is csak a harmadik a Viking 1 és 2 (együttesen 7,1 milliárd dollár), valamint a Curiosity Rover mögött – utóbbi összesen 3,2 milliárd dollárba került.

A fentiek mellett a Forbes azt is megnézte, melyek lesznek azok az izgalmas űrmissziók, melyek a tervek szerint még idén, 2021-ben elindulnak.

Kína legnagyobb űrállomása

Miközben a Tianwen-1 nevű űrjármű épp a Mars körül keringve várja, hogy leszállhasson a bolygóra, Kína egy legalább ilyen fontos űrprojektbe is belevág 2021-ben. Márciusban ugyanis elindulhatnak az eddigi legnagyobbnak tervezett kínai űrállomás első elemei az űrbe, a két korábbi kísérleti bázis után.

A tervek szerint összesen hat misszióval készülne el 2022-re a gigantikus kínai űrállomás, mely a harmadik nagy moduláris űrlétesítmény lenne a Mir és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) után.

Idén tavasszal ennek az első fázisa valósul meg, amely a Tianhe (Mennyei Folyó) nevet kapta. A hat küldetés között egyébként lesz olyan is, amely kínai asztronautákat szállít.

A NASA visszatér a Holdra

A NASA jelenlegi legnagyobb, a Holdat célzó projektje az Artemis program, amelyet idén a Peregrine 1 nevű teherszállítási misszióval támogatnának meg.

A tervek szerint a felszállás június 20-án valósul meg a floridai Cape Canaveralból.

A NASA hamarosan visszatérne a Holdra Forrás: AFP/Nasa

A projekt különlegessége, hogy a rakomány szállítását egy magáncég, az Astrobotic által tervezett egység bonyolítja majd.

Az első aszteroidaterelés

Már hosszú ideje sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mit lehetne tenni, ha egy hatalmas aszteroida a Föld felé tartana. Az egyik lehetséges megoldás, hogy el kellene terelni, amit most először élesben is tesztelni fognak.

A NASA és az Európai Űrhivatal ugyanis közös küldetést indít július 21-én, melynek neve DART (Double Asteroid Redirection Test). Egy két részből (Didymos és Didymoon) álló kettős asztreoida 2022 októberében közelíti majd meg a Földet, és a terv az, hogy

egy úgynevezett „kinetikus elhajlás" technológiát alkalmazva lényegében ütköztetik az egyiket (Didymoon) egy 500 kilogrammos űrjárművel.

A cél az, hogy az aszteroidát letérítsék a pályájáról. A DART egyébként a SpaceX Falcon 9 rakétáján indul majd be, azaz Elon Musk vállalatának munkájára az amerikai űrhivatal továbbra is támaszkodni fog.

Lapozzon, a cikk a következő oldalon folytatódik!