2023-ra teljesen megújul Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. A felújítási munkálatok fél évvel ezelőtt kezdődtek a Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében, az állványozási feladatokban együttműködve a Térállvány Kft.-vel, amely különleges Layher megoldásokat alkalmaz.

A főszékesegyház a munkák alatt is látogatható, egyedül a tavaly ősszel kezdődött kupola külső-belső felújításához szükséges belső állvány felállításának idejére korlátozzák a templomi tér használatát. A világon egyedülálló állványozási megoldást alkalmaznak a rekonstrukció során - tájékoztatták a különleges állványozási megoldásairól ismert Layher cég szakemberei a Magyar Építőket.

A kialakított körülbelül 30 méter magas munkaállvány két munkaszintet tartalmaz, ezek a munkaszintek a restaurátorok igénye szerint tovább bővíthetők alumínium állványokkal. Az állványzat jelentősége, hogy könnyű hozzáférést biztosít a tamburhoz, valamint segítségével körbejárhatóvá válik a kupola, illetve innen indul a felvonó a kupola tetejére.

A képre kattintva galéria nyílik meg:

Külön fel kellett állványozni a bazilika tetején álló keresztet isForrás: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Emellett már elkészült a kereszt állványzata, illetve a kupola tetőterének belső állványa is, melyről az acélszerkezet korrózióvédelmét és a szükséges elemcseréket végzik.  A kereszt újra aranyozása miatt szükséges volt ezt az elemet is körbeállványozni, ugyanis leemelni nem lehetett. Mivel a keresztnek nagy szélterhet és egyéb időjárási viszontagságokat kell kibírnia, ezért esetében egy stabil, erős állványzatra volt szükség. Emellett nagyon korlátozottan lehetett ide eljuttatni az anyagot, hiszen közel 100 méteres magasságban zajlottak a munkálatok.

A projekt folytatásaként a tambur oszlopok állványozása következik, amely ismét egy rendkívül látványos és nagy műszaki kihívást jelentő feladat.