Miután megkapta a szabályozási és monopóliumellenes jóváhagyásokat, március végéig megtörténik az északi tengeri Premier Oil és az egyesült királyságbeli Chrysaor olajipari vállalatok fúziója. Az egyesülés az Északi-tenger legnagyobb független termelőjét hozná létre mintegy napi 270.000 hordónyi olajkitermeléssel.

A fúzió a magántulajdonban lévő Chrysaor számára 77 százalékos részesedést biztosít a vállalkozásban, míg a fennmaradó 23 százalékot a Harbour Energy houstoni székhelyű leányvállalata az EIG Global Energy Partners csoport birtokolja majd.

Az egyesülés eredményeként Chrysaor portfóliója az Egyesült Királyság vizein túl is bővülni fog. A Harbour és a Premier meglévő eszközeivel együtt a társaságnak részesedése lesz Mexikó, Brazília, Vietnam, Indonézia és Norvégia területein is.

Az Egyesült Királyság vezető független olajipari vállalata a Chrysaor Holdings Ltd. 2020 októberében állapodott meg a Premier cég 1,23 milliárd dolláros (270 milliárd forint) készpénzes megvásárlásáról. Chrysaor és a Premier fúziós döntése sokakat meglepett, tekintettel arra, hogy a Premier a tavalyi év végére több milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A befektetők azonban bizakodnak az olaj iránti kereslet idei fellendülésében és a további nemzetközi növekedésben. 

A Premier április elsején új nevével, a Harbour Energy Plc -ként kezdi meg a kereskedést,azt követően, hogy az Olaj- és Gazdasági Hatóság (OGA) és a Mexikói Gazdasági Versenybizottság jóváhagyta a Premier és Chrysaor egyesülését.

olaj fúrótoronyForrás: Origo

Az új társaság elnöke Phil Kirk lesz, aki 2007-ben alapította a Chrysaort a Barclays Plc és egy amerikai magántőke-alap segítségével. Miután a Royal Dutch Shell Plc-től jelentős mennyiségű eszközt vásárolt a Chrysaor Holding a brit Északi-tenger legnagyobb olaj- és gáztermelője lett, átlagosan 200.000 hordónyi napi olajkitermeléssel, ami a Premier felvásárlásának köszönhetően várhatóan még naponta 70.000 hordónyival növel.

A Harbor Energy jelentős termelési cash-flow-val kezdi meg működését az Északi-tengeren és számos soron következő projekt mellett célja, hogy bővítse nemzetközi portfólióját és tovább növekedjen."

-monda el a a cégvezető.

A Harbor Energy Plc. pozitív kilátásokkal indul, mert a globális elemzések 2021 végére 70 dolláros (21000 forint) hordónkénti árat prognosztizálnak.Mint az iparban sokakat, úgy a Chrysaort is erősen sújtotta a Covid-19 járvány miatti csökkenő olajkereslet. A fúziónak köszönhetően megnövekedő termelési ráta a várakozások szerint hozzájárul a tavalyi veszteségek kompenzálásához, ezenkívül a Chrysaor további létesítmény-átalakításokat és új tengeri fúrásokat is tervez az idei évre.

olaj fúrótoronyForrás: 123rf.com

Annak ellenére, hogy az energiacégeket az északi tengeri olajtermelés fokozatos csökkentésére figyelmeztették a régió továbbra is jelentős olajtermelő.

Nem a Chrysaor az egyetlen, amely tovább bővíti az Északi tengeri kapacitásait. A héten a norvégiai székhelyű HitecVision magántőke-alap bejelentette, hogy több mint egymilliárd dollárért (300 milliárd forint) megvásárolja ExxonMobil eszközeit. Ez az üzlet várhatóan megduplázza a HitecVision olajtermelési rátáját napi 70.000 hordó értékre.