Miután a szingapúri élelmiszerügynökség fogyasztásra alkalmasnak minősítette a világ első, laboratóriumban előállított csirkehúsát, az Eat Just vállalat elkezdheti a termék árusítását. Ez a világ első „tiszta húsa", vagyis olyan hús, mely nem levágott állatból származik, hanem állati izomsejtekből, laboratóriumi körülmények között kifejlesztett élelmiszer.

A dollármilliárdokat érő kaliforniai cég 2018-ban állította elő első termékét a Just Egg névre keresztelt növényi alapú tojást. A vállalat csak ebből a termékéből 100 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adott el olyan kereskedőknek, mint a Wallmart, Whole Food vagy az Alibaba.

Forradalom az élelmiszerpiacon

De a tojás csak a kezdet volt. Olyan húskészítményt szerettek volna előállítani, ami - más megoldásoktól eltérően - nem növényi alapú. Az így létrejött élelmiszerhez egyetlen állat leölésére sincs szükség, illetve a hús garantáltan nem tartalmaz antibiotikumot.

A laboratóriumban tenyésztett hús létrehozásának folyamata egyetlen sejtből indul ki, jelen esetben egy csirke sejtjéből.

A sejtet táplálják, és egy nagyméretű acéledényben hagyják nőni. A folyamat körülbelül 14 napot vesz igénybe és a végtermék nyers darált hús.

Az Eat Just húsmentes húsaForrás: Eat Just

Nem maga az előállítás volt bonyolult folyamat, hanem az engedélyeztetés. 2020 végén Szingapúr lett az első ország, mely jóváhagyta az Eat Just húskészítményét és az Good Meat név alatt forgalomba kerülhetett.

A laboratóriumi csirke jelenleg 1880 szingapúri étteremben kapható körülbelül 17 dolláros kiskereskedelmi áron. Azonban egyértelműen piaci bővülés várható a népszerűségnek köszönhetően.

Globális kereskedelem jöhet

A szigetországban található a cég ázsiai központja és gyára is. Bár Szingapúr kisebb, mint például New York, mégsem elképzelhetetlen, hogy az ázsiai piac központja legyen, mivel az ország 2030-ig szeretné az élelmiszerek 30 százalékát helyben előállítani, A városállamban rengeteget fordítanak kutatás-fejlesztési projektekre, és az export, illetve a világkereskedelem szempontjából is kiváló elhelyezkedéssel bír.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az Eat Just nemrégiben 400 millió dolláros finanszírozást gyűjtött, és jelenleg 2 milliárd dollár értékben keres befektetőket, hogy tovább növekedhessen.

Jelenleg több országban is engedélyeztetés alatt állnak termékeik, és a cég reményei szerint hamarosan az USA-ban és az EU-ban is kaphatók lesznek az alternatív húskészítményeik.

Egyre nő az étvágy az alternatív élelmiszerek iránt

Az állattenyésztés a világon 1,3 milliárd ember megélhetését biztosítja és becslések szerint körülbelül évente 50 milliárd csirkét vágnak le élelmezés céljából. A tágabb értelemben vett mezőgazdaság felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10-12 százalékáért, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel az éghajlatváltozáshoz.

Ipari méretű csirketenyésztésForrás: Getty Images/2017 Anadolu Agency

Bár a folyamat egyértelműen tisztább és etikusabb, mint a hagyományos mezőgazdaság számos folyamata, többen azonban még mindig szkeptikusak az újfajta élelmiszerekkel kapcsolatban. Azonban a gyakran etikai és környezevédelmi támadások kereszttüzében álló, egyes állattartási gyakorlatok, és a környezetre gyakorolt káros hatások miatt egyre nő az érdeklődés az alternatív élelmiszerek iránt, ezek a hangok pedig sokszor erősebbnek tűnnek, mint a kétkedőké.

Becslések szerint a következő évtizedben a különböző hús-alternatívák piaca elérheti az 1400 milliárd dollárt, vagyis a teljes húsipar 10 százalékát. 2020-ban a piac mérete elérte a 800 millió dollárt, és az ázsiai térségben kifejezetten nagy az érdeklődés az alternatív élelmiszerek iránt.