A kormány döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új eszközt dolgozott ki a Covid-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében. Az MFB a Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként induló MFB Növekedési Garanciaprogram keretében a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá, illetve a Növekedési Kötvényprogram keretében megkötött ügyletekhez, továbbá a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez legfeljebb 80 százalékos garanciát/kezességet biztosít. A garancia/kezességvállalásról az MFB minden esetben egyedileg dönt. A Garanciaprogramhoz kapcsolódóan a Magyar Állam az MFB által vállalt garancia/kezesség összegének 90 százalékáig biztosít állami kezességvállalást. A program célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését - írja Origóhoz eljuttatott közleményében az MFB.

Az MFB Növekedési Garanciaprogram keretében az MFB a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) keretében nyújtott hitelek, a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott kötvények, illetve a hitelintézetek által nyújtott hitelek mögé vállalhat garanciát/kezességet. Az MFB a garancia/kezességvállalás kapcsán fizetendő díjat ügyfelenként egyedileg állapítja meg.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az NHP Hajrá keretében felvehető hitelekhez kapcsolódó garanciavállalás keretösszege 50 milliárd forint. Ebben az esteben feltétel, hogy a legfeljebb 20 milliárd forint összegű hitelek futamideje maximum 20 éves lehet. A Növekedési Kötvényprogram esetében az MFB garanciavállalásának mértéke a maximum 50 milliárd forint névértékű kötvény legfeljebb 80 százaléka lehet. A befogadható futamidő maximuma ez esetben is 20 év. Az NKP ügyeletek esetében a garanciavállalás keretösszege 500 milliárd forint.

Fontos cél, hogy a program segítse a vállalkozások számára rendelkezésre álló hitelezés fenntartását és bővítését a kereskedelmi hitelintézetek körében. A hitelintézetek által nyújtott egyedi hitelek után az MFB a tőkeösszeg 80 százaléka erejéig nyújt garanciát abban az esetben, ha a hitel futamideje maximum 20 év és a kölcsön összege nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az állami kezességvállalással támogatott hitelcél lehet projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatás-megelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyi eszköz-vásárlás, akvizíciófinanszírozás, valamint működésfinanszírozás.