14,25 milliárd forint tőkekihelyezést valósított meg a GB & Partners 2020-ban, az i5invest 2021-es európai tőkepiaci térképén pedig a legnagyobb hazai magántőkealap-kezelőként jelent meg. Az alapkezelő – hazai elsőként – a régió tíz legerősebb magántőkealap-kezelője között érdemelte ki pozícióját a közel 70 milliárd forint kezelt vagyonnak köszönhetően - írják közleményükben.

Az i5invest és a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem Vállalkozási Központja februárban publikálta 2021-es európaitőke-jelentését, melyben mind a kockázati, mind a magántőkealapok, és azok alapkezelőinek eredményeit vizsgálták. A riport az új befektetésekről számszerűsítve számol be, míg az alapkezelők úgynevezett „erejét" a kezelt vagyon alapján állapítja meg. A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a közel 70 milliárd forint mértékű általa kezelt vagyon alapján nemcsak az egyik legnagyobb magyarországi független kockázati- és magántőkealap-kezelő társaság, de az i5invest listáján is a 8. helyet szerezte meg a magántőkealap-kezelők összesített rangsorában, míg a magántőke-befektetéseket és – korai és növekedési fázisban lévő társaságokba történő – kockázatitőke-befektetéseket egyaránt megvalósító alapkezelők közt az előkelő 6. helyen szerepel.

A GB & Partners logójaForrás: GBPIM

A GB & Partners – a 2019. évben a hazai kockázati tőkealap-kezelők közül elsőként csatlakozva a rangos Invest Europe teljes jogú tagságához – így olyan rangos alapkezelők elit klubjába lépett, mint a lengyel Enterprise Investors, vagy az Innova Capital.

Az alapkezelő az elmúlt évek során különböző iparágakban szerzett tapasztalatainak köszönhetően iparágspecifikus portfóliócsoportokat alkotva, a társaságok közötti szinergiákra alapozva a divatipar, az okosváros, a fintech, az innovatív orvosi technológiák, valamint a gépgyártás területeinek szakértőjévé vált. Portfóliójának kiemelt, mára már nemzetközi szereplői: a fenntartható divatipar hazai hírvivője, a Nanushka; a digitális divatipar olasz képviselője, a Sunnei; az ipari léptékű hatóanyag-tisztítási technológia elöljárója, a RotaChrom; az okosváros-technológiák innovátora, az Asura Technologies; valamint a jövő technológiáit alkalmazó városi okosparkolási rendszerek fejlesztője, építője és üzemeltetője, az EPS Global.

A GB & Partners 2021-es céljai közé tartozik erős európai és regionális szerepének további növelése, kezelt társaságai nemzetközi jelenlétének erősítése, valamint portfóliójának további bővítése, és ezzel további innovatív társaságok növekedési lehetőségének biztosítása. Kiemelt célja továbbá új hazai és nemzetközi alapok indítása, a hazai know-how nemzetközi térhódításának, valamint a nemzetközi tőke Magyarországra és a régióra irányításának elősegítése.