Kiderült, mennyi földgázt kell tartalékolni idén októberre a tárolókban

földgáz vezetékek
Vágólapra másolva!
A hatályos jogszabály alapján az egyetemes szolgáltatóknak minden év október 1-jén közvetlenül vagy közvetve rendelkezniük kell meghatározott mennyiségű betárolt földgázkészlettel, írja közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
Vágólapra másolva!

A hazai földgáztárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2.122.185.122 köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük.

A MEKH a 2021-22-es gázévre betárolandó földgáz mennyiségét az egyes szolgáltatók tekintetében az alábbiakban határozta meg:

A fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jéig az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nek 2.121.593.806, a Csepeli Erőmű Kft.-nek pedig 591.316 köbméter betárolt földgázmennyiséggel kell rendelkeznie, ami összesen 2.122.185.122 köbméter földgáz tárolóba helyezését jelenti.

földgáz vezetékek Forrás: picture-alliance / AP photo

A betárolási időszak 2021. április 1-jén kezdődik.

A hazai földgáztárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a "Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása" grafikonon.