Annyira drága a nemzetközi szállítás, hogy emelkedhet miatta a kávé ára

10 tipp, hogy tökéletes kávé kerüljön az asztalodra kávébab
Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőttek a kávéfeldolgozók költségei az USA-ban, ami komoly áremelkedést is előrevetíthet a világ legnagyobb kávéfogyasztó piacán. A nagy kérdés egyre inkább az, várható-e globális árrobbanás a boltokban. Összeállításunkban bemutatjuk, mi történik most a világ legismertebb frissítő italának alapjául szolgáló kávé globális piacán.
Vágólapra másolva!

Egyre több amerikai kávépiaci szereplő panaszkodik arra, hogy jelentősen megnőttek költségei, elsősorban a szállítmányozás területén. Ez pedig érezhető kiskereskedelmi árrobbanást is hozhat a világ legnagyobb kávéfogyasztó országában – derül ki a Reuters elemzéséből.

A leginkább érintettek a közepes és kisebb kávéfeldolgozó cégek, különösen azok, amelyek speciális termékekkel dolgoznak.

Mindazonáltal már a nagyobb szereplők (mint a Peet's vagy a JM Smucker) is növekvő költségekkel néznek szembe.

Akadozó szállítások

A legnagyobb problémát a szállítmányozási költségek növekedése jelenti. Az S&P Global Platts jelentése szerint

a teherszállítás drágulása közel 10 milliárd dolláros költségtöbbletet jelentett az amerikai vállalatoknak 2020 negyedik negyedévében,

a számla értéke pedig várhatóan még tovább nő majd a közeljövőben. Ráadásul a múlt héten a szállítások miatt a kávé ára több mint egy éve nem látott csúcsra emelkedett.

Szállítmányozási nehézségek nyomhatják föl a kávé árát Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Paulo Liebert

Egy washingtoni cégnél úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy jelenleg nyári és őszi szállításokra kötnek szerződést, melyek költségei nagyjából 15 százalékos emelkedéseket mutatnak. A vállalatok tehát most arról döntenek, hogy átszervezzék-e a költségeiket vagy árat emeljenek.

Egy másik vállalati beszámoló szintén arra utalt, hogy

a problémát nem a kínálat jelenti, hanem a szállítmányozási korlátok

– jelentős részben a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett biztonsági előírások miatt.

Konténerek miatt fizethetünk többet

Ehhez jön még, hogy a tengerentúli teherszállítás költségei is megugrottak az elmúlt időszakban, elsősorban a globálisan is komoly gondokat okozó konténerhiány miatt. Tovább növeli a bizonytalanságot (a világkereskedelemben általában is), hogy miközben egyes útvonalakon folyamatosan nő a konténerek iránti kereslet, más útvonalak továbbra is kevésbé kihasználtak. Vagyis az egész szállítmányozási szektorban egyenetlenségek vannak, amelyek hatásai jól kitapinthatóan jelentkeznek a költségeknél.

A Rabobank elemzője, Carlos Mera ugyancsak a konténerhiány problémáját emelte ki.

Hangsúlyozta, gyakran előfordul, hogy bár egy megrendelő hajlandó is lenne többet fizetni a szolgáltatásért, egyszerűen nem talál szabad kapacitást.

A nyersanyagpiacon épp a szállítmányozási technikák miatt alakulhat most ki egyenetlenség. Az olyan árukat ugyanis, mint a kávé, a kakaó, a gyapot vagy a finomított cukor általában konténerekben szállítják, míg más termékek, mint a szójabab, a kukorica vagy a nyerscukor esetében főként ömlesztettáru-szállítmányokat használnak.

Érdekességek a kávé világából

Miközben a kávé a világ második legnagyobb mennyiségben forgalmazott árucikke (csak az olaj múlja felül), globálisan évente 500 milliárd csésze kávét fogyasztunk el – derül ki az idén 50 éves Costa Coffee közleményéből.

Naponta tehát világszerte 1,37 milliárd csésze kávét isznak meg a fogyasztók, ami másodpercenként átlagosan 16 ezer csészét jelent.

A kávé koffeintartalma nem egyezik meg a kávé erősségével. A koffeintartalom leginkább az Arabica és a Robusta kávészemek arányától függ egy-egy csomagban. A Robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica, az erősség pedig, amit számmal jelölnek a csomagoláson, az íz intenzitását és komplexitását mutatja – írják.

A nagyobb kávécégek egyelőre azonban még viszonylag stabil helyzetben vannak, mivel ezek a vállalatok hatalmas készleteket halmoztak fel tavaly, ahogy világossá váltak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. Épp ezért a kisebb cégek vannak most nagyobb bajban, mivel ezek nem voltak képesek hónapokra előre készleteket tartalékolni.

Lapozzon, a cikkünk a következő oldalon folytatódik! A második oldalon arról olvashat, hogyan alakulhat az idei kávéév globálisan.