Sikeresnek bizonyult a rezsicsökkentés

gázóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Budapest, 2012. február 27. Gázóra méri a fogyasztást egy budapesti lakásban. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak (MEKH) meg kell találnia az összhangot az energiapiaci szereplők és a fogyasztók igényei között, kiszámítható piaci környezetet fenntartva - mondta Horváth Péter János, a szervezet elnöke a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban.
Vágólapra másolva!

Az elnök a lapnak felidézte, hogy

a MEKH az elmúlt években több új szabályozói hatáskört is kapott: tevékenysége kiterjedt a földgáz-, az áram-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatáson túl a hulladékgazdálkodás területére is.

Megjegyezte, az energetika a legdinamikusabban fejlődő területek egyike, ehhez kiszámítható szabályozói környezetet kell kialakítani úgy, hogy a fogyasztók is megtalálják a számításaikat. A hivatal két jelenleg legfontosabb feladatának a megújuló energiatermelést támogató metártender sikeres lezárását és az új árszabályozási ciklushoz kapcsolódó költség-felülvizsgálatok végrehajtását nevezte.

Ez utóbbi kapcsán Horváth Péter János azt mondta, hogy a felülvizsgálat az infrastruktúra használata és a kereskedelem költségeire terjed ki, de nem érinti a lakossági ár másik, negyven százalékot kitevő részét, a földgáznak és a villamos energiának mint terméknek az árát. Kiemelte, hogy a fogyasztó által fizetett összegből kell fenntartani az elosztói és a szállítórendszereket, ebből kell fedezni a gáztárolás díját, a rendszer-üzemeltetés költségeit is.

- tette hozzá.

Az elnök szerint a 2013-as rezsicsökkentés bátor lépés volt és merőben új szemléletet tükrözött.

- hangsúlyozta.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelte: a magyar kormány a stabilitást tartja szem előtt, a fogyasztók megvédését a világpiaci árak szélsőséges ingadozásaitól. Szerinte a magyar lakossági végfelhasználói árak lényegében nem szakadtak el a világpiaci áraktól, jelenleg sokkal stabilabbak a lakossági energiadíjak, és az árak most az ellátáshoz feltétlenül szükséges költségeket fedezik. "A számok is azt igazolják, hogy jó úton járunk" - tette hozzá, példaként említve, hogy 2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó volt valamilyen késedelemben, mára ez a szám csaknem megfeleződött. Hozzátette: a fogyasztás is nőtt, emellett a földgázszolgáltatók lakossági kintlévősége csökkent: a 2013-as 26 milliárd forintról 7,7 milliárdra. Szerinte ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők.

Az elnök a megújuló energiatermelést ösztönző legutóbbi metártender eredményéről szólva arról beszélt, hogy

a háztartási méretű napelemek és a naperőművek együttes beépített kapacitása öt év alatt több mint a tízszeresére növekedett, 2020 harmadik negyedének a végére már meghaladta az 1800 megawattot.

A pályázatra 257 ajánlat érkezett, melyek közül 36 nyert támogatást. Az indulók 2145 gigawattóra igényeltek támogatást a kiosztható 390 gigawatórával szemben. A támogatott beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, és összesen évente 343 gigawattóra villamos energiát állíthatnak elő megújuló forrásból - sorolta Horváth Péter János, aki kiemelte: a napelemes rendszerek energiatermelése napszak- és időjárásfüggő, ezért a biztonságos energiaellátás érdekében továbbra sem nélkülözhetők a hagyományos technológiák.

"A napelemes rendszerek mellett a kieső órákban mindenképp szükség van olyan stabil, folyamatosan termelni képes erőművekre, mint a paksi atomerőmű, és gyorsan szabályozható létesítményekre is, mint a földgáztüzelésű erőművek. Az ellátásbiztonság érdekében tehát mindenképpen ösztönözni szeretnénk a korszerű és környezetbarát technológiákat alkalmazó hagyományos erőművi beruházásokat is" - mondta az elnök.