Közel 10 éves csúcsra emelkedett szerdán az alumínium árfolyama, ahogy a piaci szereplők elkezdtek aggódni az esetlegesen csökkenő kínai kínálat miatt.

A világ legnagyobb termelőjének és fogyasztójának is számító Kínában csökkenhet az alumíniumkínálat, ami kilenc és fél éves csúcsra emelte szerdán a nyersanyag árfolyamát – írja a Mining.com.

A drágulás egyébként folyamatos, szerdán a májusi szállítású alumínium tonnánkénti árfolyama 1 százalékkal 2237 dollárra emelkedett a New York-i tőzsdén.

A kínai termelés csökkenésétől tart a globális alumíniumszektorForrás: AFP/Patrick Hertzog

Közben a leginkább kereskedett, áprilisi szállítású alumínium a sanghaji börzén 4,2 százalékkal 2728 dollár (17.640 jüan) fölé drágult, megközelítve a 2011 augusztusa óta nem látott magasságot.

A befektetői aggodalmat elsősorban az fűti, hogy sokan aggódnak az ezen a héten tárgyalt új ötéves terv miatt. Peking gazdasági céljai között ugyanis kiemelt szerepet játszhat a dekarbonizáció, ami az alumínium- és acéltermelés visszafogását jelentheti.

Ráadásul az alumínium globális kínálata jelenleg is igen szűk, vagyis az elemzők kiemelt figyelemmel követik majd a kínai fejleményeket.