A digitális élmezőnybe juttatnák a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat

Megszűnő munkakörök
Ügyfélszolgálatos – Sokan ismerik azt a jelenséget, hogy egy ügyfélszolgálatot felhívva várakozni kell egy ügyfélkezelő kapcsolásáig. A mesterséges intelligencia fejlődésével sok cég alkalmazhat robotokat, akik online – chatbotként – segíthetnek, de telefonon is fel lehet hívni őket.
Vágólapra másolva!
A digitalizáció kulcsfontosságú szerepet képvisel a hazai vállalkozások dinamikus fejlődésében. Ezen célt hivatott támogatni a Modern Vállalkozások Programja, mely szolgáltatásaival a kkv-kat kívánja ösztönözni a digitális fejlesztés irányába.
Vágólapra másolva!

2021. február 25-én megalakult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Digitális Jólét Program (DJP) közös, állandó munkacsoportja, amelynek célja a magyar kkv-k digitális fejlettségének növelése és az adatgazdaság fejlesztése. A munkacsoport vezetői dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Napjainkra a digitalizáció a hétköznapok, a vállalati működés, a nemzetgazdasági folyamatok, és így végső soron a világgazdaság teljesítményét alapvetően meghatározó tényezővé vált.

Illusztráció Forrás: https://www.bbc.co.uk/programmes/p0844pgw

A 21. század a gyors változások kora, melyben azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek viszonylag gyorsan reagálni, élnek a digitalizáció adta lehetőségekkel és elsajátítják az innovatív szemléletmódot.

A DJP és az MKIK együttműködése a vállalkozások üzleti környezetének javításával, fejlesztésével az innovatív megoldások és digitális tevékenységek ösztönzését szeretné támogatni, ezzel is elősegítve a digitális fejlesztések adta versenyelőny kihasználását.

– hangsúlyozta dr. Gál András Levente a munkacsoport alakuló ülésén.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Magyarország és a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése kiemelkedő jelentőséggel bír, támogatásuk és sikerük szempontjából az innovációnak kiemelt szerepe van. A közös munkacsoport célja a lehető leghatékonyabb együttműködésre való törekvés, a szinergiák összehangolása annak érdekében, hogy az egyes vállalkozások a saját erőforrásaikon túl képesek legyenek kihasználni az együttműködő szervezetek erősségeit, mely a nyílt innovációt is tovább erősítheti.

Az új trendek és a jövő technológiának használatára való felkészítés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások a globális kihívásoknak is megfeleljenek.

Dr. Parragh László álláspontja szerint a mai digitális világban intenzív befektetésre van szükség a humán tőkébe, ami a jövőben is biztos alapját képezheti a kreatív ötletek megvalósításának. A digitalizáció kulcsfontosságú szerepet képvisel a hazai vállalkozások dinamikus fejlődésében. Ezen célt hivatott támogatni a Modern Vállalkozások Programja, mely szolgáltatásaival a kkv-kat kívánja ösztönözni a digitális fejlesztés irányába.

-tette hozzá Dr. Parragh László.

Az együttműködés programjai között szerepel többek között az adatgazdaság beindítása, a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, az INPUT Program terjesztése, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.

A sikeres digitális átalakulás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország az európai fejlődés élvonalába kerüljön.

A DJP és az MKIK a következő években ezzel az együttműködéssel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország minél sikeresebben adjon választ a digitális átalakulás támasztotta kihívásokra, írta közleményében a Digitális Jólét Nonprofit Kft.