Egyesek a bitcoin teljes devizapiaci uralmát várják

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Miközben a bitcoin népszerűsége egyre nő a nagybefektetők körében is, egészen döbbenetes véleménnyel állt elő egy elemző. A Kraken nevű kriptovaluta-tőzsde vezetője szerint ugyanis a bitcoin hamarosan a teljes globális devizapiacon uralhatja.
Vágólapra másolva!

A világon hamarosan egyre többen kezdenek majd közeledni a bitcoinhoz, ahogy a hagyományos nemzeti fizetőeszközökbe vetett bizalom folyamatosan csökken – mondja Jesse Powell, a Kraken nevű kirptovaluta-tőzsde vezérigazgatója.

A Bloombergnek nyilatkozva Powell kifejtette, szerinte a bitcoin végül globális fizetőeszköz lesz. Hozzátette, rövidtávon először csak az aranyat szoríthatja ki a kriptovaluta értékőrző eszközként.

Ha pedig ez megtörténik a bitcoin árfolyamának határa a csillagos ég, és akár az 1 millió dollárt is elérheti 10 éven belül

– írja az RT.com. Akik pedig hosszú távon hisznek a bitcoinban, azok azzal is számolnak, hogy végső soron a kriptovaluta a hagyományos fizetőeszközöket is kiszorítja majd a piacról.

Powell véleménye bár elsőre erősen valószerűtlennek tűnhet, jól mutatja, milyen szélsőséges ellenvélemények fogalmazódnak meg a piacon a bitcoin, illetve általában a kriptovaluták körül. Míg egyesek szerint egy veszélyes buborékról van szó, amely bármikor lenullázhatja az értékét, addig mások (mint Powell) szerint a globális pénzügyi rendszer jövőjének alapját adja majd.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

Ráadásul az is fontos, kinek milyen jelenlegi érdekeltségei vannak.

Powell egy kriptovaluta-tőzsde elnökeként nyilvánvalóan erősen hisz a bitcoinban, míg a klasszikus befektetési eszközöket tartó nagybefektetők gyakran abban érdekeltek, hogy a saját eszközeik számára ne legyen reális alternatíva a kriptovaluta.

Végül ott vannak még a nagy nemesfém-piaci befektetők, akik értelemszerűen erősen ellenzik a gondolatát is annak, hogy a bitcoin átveheti az arany vagy az ezüst helyét. Jól látszik tehát, hogy forró a hangulat a kriptovaluták körül, és bármelyik forgatókönyv valósul is meg, várhatóan komoly piaci izgalmakra lehet számítani.

Az viszont tény, hogy a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban hatalmas ralit produkált. A világ legnépszerűbb kriptovalutája idén eddig 60 százalékos pluszban van, de egy éves távlatban ennél is sokkal látványosabb az erősödés mértéke.