Kína rengeteg pénzt fordít a technológiai fejlesztésekre a következő években

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Scientist in medical research facility researching for Covid-19 vaccine using a sealed sterile chamber and external gloves and remote research techniques safety measures.
Vágólapra másolva!
Kína kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásait évi 7 százalékkal emeli 2021-2025 között a nagyobb technológia áttörések érdekében. 
Vágólapra másolva!

A 14. ötéves terv számos technológia területet fog kiemelten kezelni, így például az egészségügyet, a kvantumszámítást és a félvezetőket.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök arra nem tért ki a parlamenti felszólalásában, hogy ez összegben kifejezve mennyit fog kitenni. Az azonban biztos, hogy az erre irányuló kiadások 2020-ban a GDP 2,4 százalékát tették ki, és

az elmúlt években több, mint 10 százalékkal nőttek, elérve a 378 milliárd dollárt.

A pénzből például az egészségügyi kutatásokat is fejleszteni fogják Forrás: AFP/Monty Rakusen

A pénzből Kína innovációs rendszerének javítása érdekében gyorsabban fogják fejleszteni a nemzeti laboratóriumokat, javítani a tudományos és technológia képességeiket, mivel szeretnének jelentős áttöréseket elérni a kulcsfontosságú területeken.

Kína a világjárvány ellenére is növelte GDP-jét 2020-ban Forrás: AFP/Wang Zhao

Mindemellett a kínai miniszterelnök több, mint

6 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki 2021-re

az Országos Népi Kongresszuson elhangzott beszédében. Tovább szeretnék növelni a munkahelyek számát, idén 11 millióval, és csökkenteni a városi munkanélküliségi rátát 5,5 százalékra.

A kitűzött cél nem tűnik lehetetlennek, a Fitch Ratings szerint is a vártnál erősebb lehet az idei gazdasági növekedés az országban. Az elmúlt néhány hónap adatai arra utalnak, hogy a kínai hazai fogyasztás lendületes talpra állást produkál. Elsősorban a vendéglátóiparban érezhető a belső fogyasztás kiugró növekedése az idei lezárások után. A világgazdasági környezet is támogathatja majd a kínai növekedést, és különösen 2021 második fél éve lehet erős, ahogy egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni oltást.

Kína gyakorlatilag az egyetlen olyan jelentős gazdaság volt, mely a koronavírus-járvány ellenére is 2,3 százalékos növekedést tudott produkálni a tavalyi évben.

Mindezek következményeként pedig

Kína már 2028-ban a világ legnagyobb gazdasága lehet,

megelőzve az Egyesült Államokat – mondja Homi Kharas, a Brookings Institution elemzője. Ez pedig két évvel hamarabbi időpont az eddig vártnál