Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

adatbiztonság
http://www.dreamstime.com/stock-image-data-security-image27136141
Vágólapra másolva!
A Mesterséges Intelligencia Koalíció szerint a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása mérföldkő Magyarország gazdasági fejlődése és sikeressége szempontjából. A nemzeti adatvagyon hasznosításával az állam működése hatékonyabbá, a magyar vállalkozások pedig sikeresebbé és versenyképesebbé válhatnak.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel az immár több mint 300 magyar vállalkozást, kutatóintézetet és szellemi műhelyt tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) támogatásával, a hazai digitális ipar konszenzusos szakmai javaslatára a kormány elfogadta Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját (MIS).

A stratégia egyik alapvetése, hogy Magyarország csak abban az esetben lehet nyertese a mesterséges intelligencia által kiváltott társadalmi és gazdasági átalakulásnak, ha a következő években beindítjuk a magyar adatgazdaságot.

Illusztráció Forrás: BawegPhotos | Dreamstime.com

Ennek egyik kiemelten fontos lépése a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása, ezért a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium február elején benyújtott törvényjavaslatát, amely lefekteti a hazai adatvagyon-gazdálkodás legfontosabb szabályait, meghatározza a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) és a Nemzeti Adatvagyon Tanács főbb feladatait is. Az ügynökség felel a jövőben azért, hogy Magyarország szuverén módon tudja hasznosítani a nemzeti adatvagyont.

A MIK szerint Magyarország képes lesz arra, hogy a nemzeti adatvagyont kezelje, amellyel Európában elsőként sikeres és hatékony adatgazdálkodást, valamint adatelemzéssel támogatott kormányzást valósíthat meg.

A koalíció szerint a törvényjavaslat elfogadásával sikeresen valósítható meg a XXI. századi digitalizációs kihívásokra eredményes választ adó nemzeti jogszabályi környezet - írja Origóhoz eljuttatott közleményében a Digitális Jólét Nonprofit Kft.