Döntött az OPEC, felfele mozdult az olaj ára

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Több hónapos magasságokba emelkedtek a nemzetközi olajárak pénteken, miután az OPEC és külsős szövetségesei közölték, nem emelik meg az olajkínálatot áprilisban.
Vágólapra másolva!

Ralizni kezdett pénteken az olajár, miután az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) bejelentették, nem emelik meg az olajkitermelésüket áprilisban – írja az RT.com. A nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTI típusú olajjegyzések 68, illetve 65 dollár között mozogtak hordónként,

ami előbbi esetében közel 14 hónapos csúcsnak számított.

Az emelkedés azt követően indult be, hogy csütörtökön már érkeztek arról hírek, hogy az OPEC+ tanácskozás eredményeként a tagok nem fogják megemelni az összesített kitermelésüket. A döntés azonban váratlanul érte a piaci szereplőket, mivel a többség úgy számolt, az OPEC+ enyhíteni fog a kitermelés-csökkentésén (vagyis növeli a kibocsátást), ahogy az olajárak az elmúlt két hónapban emelkedő trendet mutattak.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul a legnagyobb kitermelőnek számító Szaúd-Arábia azt is bejelentette, hogy áprilisban is fenntartja az önként vállalt kitermelés-csökkentését, amivel napi 1 millió hordónyi kínálatot tart vissza a piacról – kiegészítve ezzel az OPEC+ általános vállalását.

A szövetség két nem OPEC-tag országgal tett kivételt. Oroszország és Kazahsztán napi 130.000, illetve 20.000 hordóval növelheti a kitermelését.

Az orosz energiaminiszter, Alexander Novak jelezte, a döntés fontos volt Oroszország számára, hogy a gazdaság ki tudja elégíteni a szezonális hazai igényeket.

Az OPEC+ tavaly történelmi kitermelés-csökkentésről állapodott meg, komoly lendületet adva ezzel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került energiapiacnak. 2020 áprilisa és 2021 januárja között az OPEC-tagok és külsős szövetségeseik összesen 2,3 milliárd hordónyi olajkínálatot tartottak vissza a piacról, feltornászva ezzel az olajárakat.