Venezuela központi bankja bejelentette, hogy három új bankjegyet vezet be, melyek március 8-tól kerülnek forgalomba. A 200 ezer, 500 ezer és 1 millió címletértékű bolivarok célja, hogy kiegészítsék és optimalizálják a jelenleg forgalomban lévő címleteket.

Az országban jelenlévő hiperinfláció miatt még az 1 millió boliváros címlet is körülbelül 50 centet fog érni. Múlt hét pénteken 1 amerikai dollárt 1,889 millió bolivárra váltottak.

A bolívar Venezuela törvényes pénzneme, nevét Simón Bolívarról kapta.Forrás: AFP/Yuri Cortez

Venezuelában az infláció tavaly a 3 ezer százalékot is elérte. A gyors leértékelődés miatt a bolivár helyébe az amerikai dollár lép, az árakat is többnyire már dollárban fejezik ki, a tranzakció kétharmada devizában történik.

Egy elemző szerint az új bankjegyek tulajdonképpen csak a tömegközlekedés használatára jók, mivel ez azon kevés szolgáltatás egyike, ami a papír alapú bolivárra támaszkodik.

Venezuela egykor Latin-Amerika vezető olajkitermelője volt, és a világ egyik meghatározó olajpiaci nagyhatalma. Mára azonban az évszázad legnagyobb gazdasági válsága sújtja az országot. Emiatt az elmúlt években több mint ötmillió ember menekült el az országból.

Venezuelai bankjegyekForrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Az ország gazdasági válsága több okra vezethető vissza, azonban mind közül a legfontosabb a túlzott függés az olajexporttól. Az exportbevételek nagyjából 80 százalékát, míg a teljes GDP majdnem harmadát az olaj adta. A venezuelai kormányzat nem volt képes diverzifikálni az ország gazdaságát, azaz több lábra állítani azt.  

Hugo Chávez 2013-as halála után azonban az ország új vezetője, Nicolas Maduro szembe kellett hogy nézzen az olajár összeomlásával (2014 második felében), ahogy Szaúd-Arábia felpörgette a kitermelését, hogy növelje a piaci részesedését, alacsonyan tartva a szén-hidrogén árát. Mindez pedig újabb gazdasági összeomláshoz vezetett Venezuelában.