Kiderült, mennyivel járulnak hozzá az élelmezési rendszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásához

30 to 34 years mid adult ADULT BLUR differential focus crop CROPPED factory worker female food production fresh growing up growth HYGIENE indoors industrious INDUSTRY lad young YOUNG MAN MAN male young adult latex glove protective glove PROTECTIVE CLOTHIN
Cropped side view of worker on production line packaging vegetables into plaster containers
Vágólapra másolva!
Beleszámolva a megváltozott földhasználatot, a mezőgazdasági termelést, a csomagolást és hulladékkezelést – az élelmiszer-ellátási rendszerek mintegy 18 milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékkel járultak hozzá a kibocsátáshoz 2015-ben. Ez a teljes mennyiség 34 százaléka, ami bár arányaiban csökkenő tendenciát mutat (1990-ben még 44 százalék volt), de abszolút értéken emelkedik.
Vágólapra másolva!

A Nature Food magazinban megjelent tanulmány szerint a világ élelmiszer-ellátási rendszerei felelősek az emberek okozta üvegházhatásúgáz-kibocsátás több mint harmadáért - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

A tanulmány, melynek társszerzője a FAO vezető statisztikusa Francesco Tubiello, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjával együtt készült, és egy kincsesbánya a legfrissebb trendek és adatok iránt érdeklődőknek 1990-től indulva. Az eszköz, mely a FAOSTAT földhasználati adataira épül, teljeskörű információval szolgál számos szektorról és ezáltal fontos lehet a hatékony kibocsátás-csökkentési programok tervezésében és az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tételében.

Főbb megállapítások

A globális élelmiszer-ellátási rendszerek generálta kibocsátás kétharmada a talajhasználatból származik, beleértve a mezőgazdaságot, a földművelést és a talajhasználat változásait. Ez az arány a fejlődő országoknál még magasabb, ám az erdőirtás és az élelmiszerfeldolgozás és -tárolás térbővülésével várhatóan csökkenni fog.

Törökországi paprikafeldolgozó üzem Forrás: FAO/Carly Learson

A teljes, emberek okozta üvegházhatásúgáz-kibocsátást tekintve az iparosodott országok élelmiszer-ellátási rendszerei stabilan a kibocsátás 24 százalékáért, míg a fejlődő országok jelentős csökkenéssel már „csak" 39 százalékáért (az 1990-es 68 százalékhoz képest) felelnek.

Sorrendben a legnagyobb kibocsátók Kína, Indonézia, az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, az Európai Unió és India.

A termelés azon szakasza, mely az eszközöket (mint műtrágya) juttatja a gazdákhoz, adja a legnagyobb részét a szektor kibocsátásának (39 százalék). A talajhasználat 38 százalékkal és a szállítmányozás 29 százalékkal van jelen, ez utóbbi ráadásul bővülni látszik. A metánkibocsátás 35 százalékot tesz ki, nagyjából egyenlő arányban a fejlődő és fejlett országokban, ami főként az állattartó és rizstermesztő tevékenységekből származik.

Rizsföld Forrás: Sasin Tipchai/pixabay.com

A kutatás kiemeli, hogy a globális élelmiszer-ellátási rendszerek energiaigénye emelkedik, ami főként a kereskedelem, csomagolás, szállítás és feldolgozás számlájára írható, mely szektorok kibocsátása egyes fejlődő országokban gyorsan nő.

Az iparilag fejlett országok eközben növelték a globális felmelegedést jelentősen meggyorsító fluortartalmú üvegházhatású gázok kibocsátását, amik főleg a hűtőipari szegmensben használatosak.

A hűtés felel a kereskedelem és szupermarket szektor energiafogyasztásának közel feléért, mely ágazat kibocsátása megnégyszereződött Európában az elmúlt 30 évben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A csomagolásipar az élelmiszer-ellátási rendszerek kibocsátásának 5,4 százalékát adja, ami több mint például a szállításé. A kibocsátás erősen termékfüggő: a sör és bor esetében jelentős, míg a banán és cukorrépa inkább a szállítás révén járul hozzá a teljes kibocsátáshoz.

Az egy főre jutó élelmiszerekhez köthető átlag széndioxid-kibocsátás 2 tonna, ami közel 30 százalékos csökkenést jelent. Ám ez nem feleltethető meg a „fogyasztói lábnyomnak", ami összefügg az egyén étrendjével is, de fontos mérőszám lehet a nemzeti kibocsátás-csökkentési törekvéseknek, áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleményében.