Történelmi évet zárt tavaly az orosz mezőgazdaság. A Szovjetunió összeomlása óta ugyanis először fordult elő, hogy Oroszország nettó élelmiszer-exportőr lett.

Tavaly Oroszország 79 millió tonna élelmiszeripari terméket exportált, összesen 30,7 milliárd dollár - nagyjából 9.300 milliárd forint értékben – írja az RT.com az orosz Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozó AgroExport központ adatai alapján. Az orosz élelmiszer-import eközben 29,7 milliárd dollár értékű volt.

A szervezet közlése szerint az élelmiszer-export 20 százalékkal bővült a megelőző évhez képest, megdöntve ezzel a 2018-as rekordot – akkor 78,5 millió tonnát exportált az ország, 25,8 milliárd dollár értékben.

Ráadásul az orosz gazdaság tavaly számos nyersanyagból többet exportált, mint amennyit importált. Ilyen volt a gabona, a hús, a hal, a zöldség, valamint a tejtermék is. Végső soron pedig az orosz mezőgazdaság először vált nettó élelmiszer-exportőrré a Szovjetunió bukása óta. Ez azért is jelentős, mert az 1980-as években és az 1990-es évek elején Oroszország még számos területen importra szorult, sőt egyes területeken élelmiszerhiány is sújtotta az országot.

Az orosz mezőgazdasági export jelentős részét (mennyiség tekintetében) a gabona teszi ki, a teljes exportmennyiség mintegy 33 százalékát a gabonák adják. 2020-ban ráadásul a valaha volt második legjobb termést érte el Oroszország, miközben a legfontosabb külföldi gabonavásárlójának Törökország számít, 9 millió tonnával, 1,9 milliárd dollár értékben.

Búzanövény (illusztráció)Forrás: Shutterstock

Tavaly azonban a legnagyobb exportnövekedést a hús produkálta, 49 százalékos bővüléssel. Az orosz húsexport egész éves értéke közel 900 millió dollár volt, amit jelentős részben a növekvő kínai kereslet fűtött.

Kína egyébként tartósan a legnagyobb vásárlója az orosz élelmiszer-exportnak, a teljes külföldi eladások 13 százaléka abba az ázsiai országba megy. A második Törökország 10 százalékos részesedéssel, a harmadik pedig Kazahsztán 7 százalékkal. Oroszország összesen a világ 150 országába exportál élelmiszeripari termékeket.

Miközben pedig az orosz kormány stratégiája szerint a mezőgazdasági import várhatóan 50 százalékkal bővülhet a következő három évben. A Mezőgazdasági Minisztérium legalább 26 milliárd dollár érétkű exporttal számol 2021-re.

Ezzel együtt elképzelhető, hogy Moszkva legutóbbi intézkedései visszafogják a jövőben az orosz élelmiszer-exportot. A kormány ugyanis a közelmúltban exportkorlátozásokat vezetett be, illetve megemelte a kivitelt terhelő adókat. A cél az, hogy a többletkínálat a hazai piacon maradjon, meggátolva ezzel az élelmiszerárak emelkedését.