Benyújtották a fiatalok szja-mentességéről szóló törvényjavaslatot

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
Benyújtották a fiatalok szja-mentességéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A tervezet értelmében 2022. január 1-jével mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól minden 25 év alatti fiatal a bruttó átlagkereset (ez jelenleg 403.600 forint) előző év júliusában megállapított mértékéig  - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: ez egy lehetőség a fiataloknak, akiknek nagyobb lesz az anyagi mozgásterük.

Átlagosan 22 százalékkal növekszik a jövedelmük a jelenlegihez képest. Ez közel félmillió fiatalt érinthet közvetlenül, hiszen ennyien vannak, akik évről évre hosszabb, vagy rövidebb ideig már dolgoznak.

Ebben a korosztályba egyébként – 15 és 25 év között – egymillió fiatal tartozik. Azaz:

akár az egymilliót is elérheti azok száma, akik élhetnek majd ezzel lehetőséggel.

A kormány döntése kedvezően érinti azokat a fiatalokat is, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ők is teljesen adó- és járulékmentesen kapják kézhez a fizetésüket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magasabb bruttó bérüket nettó jövedelemként kapják kézhez.

Budapesti utcakép a koronavírus-járvány idején Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója egy korábbi interjúban nagyon nagy horderejű lépésnek nevezte a fiatalok 2022-től érvényes adómentességét. Az Inforádióban elmondta: ebben a korcsoportban nagyon magas az úgynevezett inaktivitási ráta. Ők jelenleg nem keresnek munkát, de az szja-mentesség nagyobb ösztönző arra, hogy aktívabbak legyenek, és belépjenek a munkaerőpiacra. Ezért az adómentesség a foglalkoztatás bővítését is segíti.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arra is emlékeztetett, hogy hazánk már így is kedvező eredményeket ért el a fiatalok foglalkoztatásában. Míg 2010 első negyedévében a 25 év alattiak 27,5 százalékos munkanélküliségi mutatója jóval a 22,3 százalékos uniós átlag fölött volt, addig 2020 végére ez az arány kevesebb mint a felére, 13,4 százalékra csökkent.

A tagállami rangsorban Magyarország ezzel kilenc helyet lépett előre, most a kilencedik helyen áll.

Az adómentesség tovább javíthatja ezt a pozíciót.