A válság alatt is népszerű befektetési célpont Magyarország

Close-Up Of Stock Market Data On Digital Display horizontal image information financial business stock market graph chart candle stick screen monitor
1058454392
Vágólapra másolva!
A múlt év tavaszán berobbant világjárvány mindenhol megakasztotta a gazdasági növekedést, ez így volt Magyarországon is. Ennek ellenére a beruházások nem álltak le, a kormány a többi között ennek ösztönzésében látja a válság legyőzését. Az eredmények nem maradtak el - emeli ki a Magyar Nemzet cikke.
Vágólapra másolva!

Soha nem tapasztalt kihívás érte a globális és azon belül a magyar gazdaságot a koronavírus-járvánnyal. A válság miatt megtorpant az évek óta tartó növekedés, ám a magyar kormány ennek ellenére nem állította át segélyezésre a gazdaságpolitikáját. A beruházások ösztönzése hosszú távon is segíti a gazdasági, azon belül a munkaerőpiaci problémák kezelését.

A megváltozott körülmények ellenére a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá. Azok eredményeként 4,078 milliárd euró (1470 milliárd forint) értékű beruházás valósul meg hazánkban. A fejlesztések összesen 12.914 munkahelyet teremtenek

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A projektek egyik részét az a 97, kiemelt külföldi működőtőke-beruházás adja, amelyekről 2020-ban született pozitív döntés. A fejlesztések összértéke közel 2,5 milliárd euró (kilencszázmilliárd forint), ezek 10.112 új munkahelyet jelentenek a következő időszakban.

A pandémiás helyzetre tekintettel, a gazdaságvédelmi akcióterv segítségével két versenyképesség-növelő támogatási program is elindult. Tavaly 810 vállalat pályázott sikeresen, összesen több mint 1,6 milliárd euró befektetést vállalva.

A koronavírus-járványban hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok a beruházások végrehajtásán felül vállalták munkavállalóik megtartását és további 2802 munkahely létrehozását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkőletételi ünnepségén a tatabányai ipari parkban Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A HIPA adataiból – a 97 külföldi működőtőke-beruházást vizsgálva – látszik a keleti nyitás eredménye is, ugyanis teret nyertek Dél-Korea, Japán, Kína és India fejlesztései hazánkban. Az ázsiai befektetők összesen harminc beruházást valósítanak meg (ez az összes projekt 30,9 százaléka) 1,165 milliárd euró értékben.

A beruházási volumen alapján Kína szerepel az első helyen, a harmadik helyen pedig Dél-Korea található.

A legnagyobb, 184 millió eurós új befektetést a kínai Semcorp valósítja meg, de a kínai beruházások között olyan nagy befektetéseket is érdemes megemlíteni, mint a Lenovo és a Shenzen Kedali vállalatok fejlesztései – ismertette a HIPA. Ha Dél-Koreát nézzük, akkor a csúcsot a Doosan vállalat újrabefektetési projektje foglalja el 206 millió eurós beruházással, de új koreai vállalatok is érkeztek, mint a Dongwha vagy az Iljin Materials.