Az elmúlt időszakban a legismertebb kriptovaluta, a bitcoin sorra döntötte a rekordokat, jelentős részben annak köszönhetően, hogy nagy intézményi szereplők is beálltak mögé, sőt, még a Tesla is hatalmas összegben vásárolt be abból. A rali eredményeként több ezer kisbefektető is dollármilliomos lett – legalábbis papíron. A szkeptikusok szerint ugyanis a bitcoin hatalmas kockázatot jelent, és sokak számára végül nagy csalódást okozhat a befektetés. Az optimisták közben azzal számolnak, hogy a kriptovalutáké a jövő, és maguk mögé szoríthatják a hagyományos devizapiacot. Bárhogy is lesz, egy dolog bizos: az, hogy a bitcoin energiaigénye döbbenetesen nagy, és egyre nagyobb lesz.

Több ezer „kriptomilliomost" teremtett a bitcoin szárnyalása az elmúlt időszakban. A legismertebb kriptovaluta ugyanis sorra dönti a rekordokat, elsősorban annak köszönhetően, hogy olyan jelentős intézményi szereplők is beálltak a kriptovaluták mögé, mint a Square, a PayPal vagy a BNY Mellon. Nemrég pedig az adott hatalmas lendületet a bitcoinnak, hogy a Tesla bejelentette, 1,5 milliárd dollárért vásárolt be a digitális fizetőeszközből. Elon Musk cége elég sokat is keresett a befektetéssel.

Újra átlépett egy álomhatárt

Nemrég pedig a bitcoin ismét átlépte az álomhatárt, ahogy a piacon forgó teljes eszközállomány összértéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt. Ez másodszor fordult elő a bitcoin történetében. Előtte február 19-én történt meg, hogy a kriptovaluta kapitalizációja átlépte ezt a bűvös sávhatárt.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A kriptovaluta - cikkünk készítéséig - idén már 91 százalék feletti pluszban is járt, míg egyéves távlatban több mint 861 százalékos emelkedést produkált.

Noha a rajongás hatalmas vagyonokat generált, a vélemények még mindig erősen megoszlanak a befektetéssel kapcsolatban. Vannak olyanok, akik szerint a bitcoin a jövő aranya, míg mások úgy vélik, a kriptovalutáké a jövő a devizapiacon, és idővel képesek lesznek maguk mögé szorítani a hagyományos fizetőeszközöket. A másik oldalon viszont azok állnak, akik szerint a bitcoin mindössze egy hatalmas buborék, amely óriási csalódást okoz majd, ha kipukkad.

Kriptomilliomosok serege

Bárhogy is alakul a bitcoin jövője, az egyelőre világos, hogy nagyon sokan gazdagodtak meg - a befektetések világában ismert kifejezéssel élve - a raliból. Legalábbis papíron meggazdagodtak.Egy, február utolsó napján készített összesítés alapján több mint 93.000 olyan bitcoinszámla volt, melynek értéke legalább 1 millió dolláron állt – írja az RT.com a BitInfoCharts adatai alapján.

Eltérő vélemények csapnak össze a bitcoin jövőjével kapcsolatbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Emellett 8214 olyan számla volt február végén, melynek értéke meghaladta a 10 millió dollárt is. Azok is igen jól jártak azonban, akik nem léptek be a kriptomilliomosok klubjába. Összesen ugyanis 422.104 számla értéke lépte át a 100.000 dolláros határt. Ez azt jelenti, hogy az adatok szerint rengetegen meggazdagodtak azok közül, akik bitcoinba fektettek.

Jól érzékelteti a bitcoin csillagászati értékét, hogy február utolsó napján a felfoghatatlan nagyságú 850 milliárd dollár volt a teljes bitcoinállomány értéke. Ezzel pedig már akkor maga mögé utasította a Tesla vagy Facebook piaci értékét.

Szennyező vagyonok

Jóllehet pénzügyi szempontból sokan örülhetnek a bitcoin felívelésének, egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy elképesztően nagy a bitcoin energiaigénye, és ennek következtében a karbonlábnyoma is. Egy kutatás szerint a kriptovaluta karbonlábnyoma jelenleg London teljes lábnyomának felel meg – írja a The Guardian.

Közben egy holland közgazdász, Alex de Vries megalkotta a Bitcoin Energy Consumption Indexet, amely a teljes bitcoinhálózat összesített energiaigényét követi. A mutató 2017 végén már azt mérte, hogy a bitcoinhálózat évi 30 terawattórát (TWh) használt föl, ami megfelelt Írország teljes energiahasználatának.

Elképesztően energaiigényes a kriptovaluta bányászata (illusztráció)Forrás: Origo

De Vries friss becslése szerint a hálózat ma már ennek a mennyiségnek több mint kétszeresét (de akár háromszorosát is) felhasználhatja. A számítás alapján az energiaigény 78 és 101 TWh között van – ami nagyjából Norvégia teljes energiafogyasztásának felel meg.

A háttérben az áll, hogy a bitcoin „előállítása" úgynevezett „bányászaton" keresztül történik. Ez egykor akár egy általános személyi számítógépen keresztül is könnyedén működött, viszont az elérhető bitcoin mértéke korlátozott – a limit 21 millió bitcoin. Ez azt jelenti, hogy minél többet bányásztak már ki ebből a 21 milliós keretből, annál nehezebb újabbakat kibányászni. Vagyis az idő múlásával egyre nagyobb energiát emészt föl a bányászat, azaz új bitcoinok kinyerése a blokláncból – ma már teljes szerverparkokat üzemeltetnek ehhez.

Következésképpen, a bitcoin felemelkedése és csillagászati értéke hatalmas vagyonokat generálhat, de ennek számos kockázata van. Egyfelől a kriptovaluták piaca még mindig hatalmas volatilitást produkál, vagyis hirtelen lehet óriási vagyonokat keresni és bukni is azon. Másfelől pedig egyre égetőbb a kérdés: mekkora környezeti áldozatot hozhat a világ a kriptovaluták felemelkedéséért?