Rekordot vár az idei évre a világ egyik legnagyobb rézkitermelő országa

Truck at Chuquicamata, world's biggest open pit copper mine, Calama, Chile
Atacama
Vágólapra másolva!
Rekordot dönthet idén Peru rézbányászata az ország energia- és bányaügyi minisztere szerint. Ez pedig jelentősen megdobhatja az egyik legfontosabb ipari fém globális kínálatát, mivel Peru a világ második legnagyobb rézkitermelője.
Vágólapra másolva!

A perui rézkibocsátás idén rekordot dönthet, elérve a 2,5 millió tonnás szintet – jelentette be kedden Jaime Gálvez, az ország energia- és bányaügyi minisztere.

Ezzel a perui kitermelés 2021-ben bőven meghaladná a tavalyi 2,15 millió tonnás szintet.

Gálvez kiemelte, hogy a bányafejlesztések jelentősen hozzájárulnak a termelés növekedéséhez, ahogy az is, hogy áprilisban vagy májusban megnyílik a Minsur céghez köthető, 1,6 milliárd dolláros Minas Justa projekt is. Az idei évre várható rekord pedig jelentős hatással lehet a globális rézkínálatra, mivel Peru a világ második legnagyobb kitermelője – írja a Mining.com.

Csúcsot dönthet idén a perui rézbányászat Forrás:Shutterstock

A perui kibocsátás ezzel várhatóan ellensúlyozni tudja majd a negatív hatásokat, melyeket a koronavírus-járvány idézett elő a szektorban – tette hozzá a miniszter. A helyi rézbányászat ugyanis tavaly jelentősen visszaesett a szigorú járványügyi korlátozások miatt, de mára fokozatosan áll talpra az iparág.

Tavaly egyébként Peru legnagyobb rézkitermelői között olyan cégek voltak, mint a BHP és a Glencore által irányított Southern Peru Copper és az Antamina.

Gálvez hozzátette, Peru 2023-ra akár 3 millió tonnányi rézbányászatra is képes lehet, köszönhetően a folyamatban lévő fejlesztéseknek.

Ezzel együtt a rendkívül fontos ipari fémnek számító réz árfolyama folyamatosan emelkedik 2021-ben, ahogy a világgazdaság fokozatosan áll talpra. Ahogy pedig számos ország kormánya igyekszik felpörgetni a beruházásokat, egyre nagyobb a kereslet a réz iránt, olyan területeken például, mint az építőipar vagy a feldolgozóipar.