A világ egyik legnagyobb online kereskedelmi portálja az elmúlt hónapokban a hatóságok célkeresztjébe került.

A kínai kormány már közel öt hónapja megkezdte Jack Ma üzleti birodalmának megszorítását, valószínűleg amiatt, hogy az ügyvezető tavaly október végén egy meglehetősen bátor kijelentésében azzal bírálta a kínai hatóságokat, hogy megfojtják a vállalkozásokat. Sőt, a kínai pénzintézetek működését is kritizálta a milliárdos üzletember, akinek érdekeltségei közé tartozik egy fintech-jellegű pénzügyi szolgáltatói platform is.

Most az Alibaba kaphat rekordösszegű büntetést, állítólag a monopólszabályok megsértése miatt. A csaknem egymilliárd dolláros (300 milliárd forint) bírság meghaladná a valaha kiszabott legnagyobb 975 millió dolláros (292 milliárd forint) büntetést, amit a Qualcomm amerikai chipgyártó még 2015-ben fizetett ki a Kínai Népköztársaságban.

Az Alibaba Group irodaházaForrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

A keleti Hangcsou városban székhellyel rendelkező vállalat szóvivője közölte, a cég teljes mértékben együttműködik a piacszabályozással kapcsolatosan múlt hónapban végzett állami vizsgálatban"viszont a bírságról felröppenő hírrel kapcsolatban nem nyilatkozott.

Az ország egyik legbefolyásosabb vállalatának megszorongatása a legújabb jele lenne annak, hogy a kínai vezetés készen áll arra, hogy felszámolja az óriásira nőtt technológiai cégek nagyratörő ambícióit az internetszektorban.

A legutoljára napvilágot látott információk szerint Peking egyelőre tagadja, hogy egymilliárd dolláros bírsággal sújtaná az elektronikus kereskedelem kínai óriását. Így az ügy végkimenetele még várat magára.