Százötven millió liter borból készítenének fertőtlenítőszert az olasz borászok

boros pince
TO GO WITH AFP STORY BY KATIA DOLMADJIAN Thierry Brouin, the steward of the Lambrays Estate controls the wine in the wine cellar of the estate in Morey-Saint-Denis. The 11 hectares vineyard, producing exceptional Grand Cru Côte de Nuit wine, was bought in 2014 for an amount of € 100 million by French luxury good conglomerate LVMH. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Vágólapra másolva!
Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint.
Vágólapra másolva!

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.

Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.

Borospince (illusztráció) Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében,

beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására.

A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.