Rég voltak ennyire optimisták a világ topmenedzserei

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy évvel a pandémia kezdete után optimisták a világ legnagyobb cégeinek vezetői a gazdasági kilátások megítélésében, sőt, a globális növekedést várók aránya rekordszintre nőtt.
Vágólapra másolva!

A PWC üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat által megkérdezett,

több mint 5 ezer vezérigazgató 76 százaléka számít a globális gazdaság növekedésére, ilyen magas 2012 óta nem volt arányuk, tavaly például csupán 22 százalék, 2019-ben pedig 42 százalék volt hasonlóan optimista.

A globális gazdaság romlására számítók aránya 14 százalékra zuhant a tavalyi 53 százalékról és a 2019. évi 29 százalékról. Azoknak az aránya, akik nem várnak változás, 10 százalékra zsugorodott a tavalyi 24 százalékról és a megelőző évi 28 százalékról.

A választ adó vezérigazgatók mintegy 36 százaléka "egészen bizonyos" abban, hogy nő vállalatának bevétele a következő 12 hónapban.

A legderűlátóbbak a technológiai cégek vezetői, 45 százalékuk vár bevételemelkedést, nem sokkal lemaradva pedig a távközlési cégek vezetői következnek, 43 százalékkal.

A legkevésbé derűlátóak a szállodaipari és az idegenforgalmi szolgáltatási ágazat vezetői, 27 százalékuk vár csupán bevételemelkedést.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Azoknak az aránya, akik szerint aggodalomra ad okot a globális klímaváltozás, 30 százalékra emelkedett a tavalyi 24 százalékról. A gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok sorában a kilencedik helyen állt a klímaváltozás, a listavezető pedig a pandémia és az egészségügyi ágazat válsága volt.

A PWC januárban és februárban 100 ország 5050 vállalatvezetőjét kérdezte meg, 2020-ban a felmérésben kevesebben, 3501 vezérigazgató vett részt.