Kínában megugrott a külföldi működőtőke-befektetések értéke az első két hónapban

Kínai óriásváros Shanghai  economy Horizontal
Sanghaj pénzügyi negyede
Vágólapra másolva!
Kínában az idei első két hónapban jelentősen nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke. A kínai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy az FDI 176,76 milliárd jüant (8163 milliárd forint) tett ki az idei első két hónapban, ami 31,5 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
Vágólapra másolva!

Az adat annyiban csalóka, hogy alacsony volt a bázis, mert a koronavírus-járvány miatt a tavalyi első két hónapban az FDI 8,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint az FDI 2019-hez képest 6,2 százalékkal rekordszintre, 999,98 milliárd jüanra (több mint 47 ezer milliárd forint) emelkedett a múlt évben.

Dollárban számolva a külföldi működőtőke-befektetések értéke 4,5 százalékkal bővült éves bázison tavaly, elérve a 144,37 milliárd dollárt (több mint 43 ezer milliárd forint). A szolgáltatóiparban összesen 776,77 milliárd jüan értékben valósítottak meg külföldi működőtőke-befektetéseket 2020-ban, ami 13,9 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A szolgáltatóiparba befolyó FDI tavaly az összes külföldi tőkeberuházások 77,7 százalékát tette ki.

Sanghaj pénzügyi negyede Forrás: AFP/Hector Retamal

A Kínába irányuló külföldi működőtőke-befektetések 98 százaléka 15 országból, illetve területről érkezett tavaly. Köztük a Hollandiából származó FDI értéke 47,6 százalékkal, az Egyesült Királyságból származó pedig 30,7 százalékkal bővült 2020-ban a megelőző évhez képest.

Az FDI jelentős része - 88,4 százaléka - a kínai gazdaság motorjának számító keleti területekre - egyebek mellett Csianghszu, Kuangtung, Santung és Csöcsiang tartományok, valamint Sanghaj - folyt be 2020-ban.

Az ország keleti részébe áramló külföldi működőtőke-befektetések értéke ezzel 8,9 százalékkal emelkedett tavaly 2019-hez viszonyítva.