Szárnyalnak az Apple által kibocsátott zöld kötvények, melyekből a technológiai óriás megújuló energiával összefüggő projekteket finanszíroz. Az iPhone gyártója tavaly 2,8 milliárd dollárt tudott elkölteni a kötvényekből befolyó összegből.

Az Apple szerdán jelentette be, hogy tavaly 2,8 milliárd dollárt tudtak elkölteni az úgynevezett zöld kötvények kibocsátásából befolyó összegből. A technológiai óriás összesen 17 projektet finanszírozott, melyek együttesen 1,2 gigawatt megújuló energiát termelnek majd – írja a Reuters.

A vállalat közlése szerint a támogatott projektet évente átlagosan 921.000 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Ez nagyjából annak felel meg, mintha közel 200.000 autót kivonnának a forgalomból.

Hatalmas zöldenergia-projekteket finanszíroz az AppleForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A zöld kötvények olyan eszközök, melyek arra szolgálnak, hogy egy vállalat tőkét tudjon bevonni a hitelezőitől annak érdekében, hogy a környezet számára kedvező beruházásokat hajthasson végre vagy támogathasson.

Az Apple pedig a globális magánszektor egyik legnagyobb zöldkötvény-kibocsátója, és a cég részben arra használja a befolyt összeget, hogy 2030-ra elérje a teljes beszállítói láncának karbonsemlegességét. A vállalat 2016 óta eddig három körben bocsátott ki zöld kötvényeket, összesen 4,7 milliárd dollár értékben.

A társaság 2020-as projektjei között szerepelt két hatalmas szélturbinapark támogatása Dániában, de beszálltak egy másik szélenergia-projektbe is Chicago közelében. Emellett két amerikai napenergia-projektben is részt vesz az Apple, az egyik Nevadában, a másik pedig Virginia államban működik.